waarneming

Duingebied, Fluithoekweg

archeologisch element
ID
222491
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/222491

Beschrijving

Twee militairen vonden bij een patrouille op 6 april 2019 1 losse en 3 op elkaar gestapelde helmen (met fragmenten van een 4de) in de zijkant van een eroderend hellend wandelpad op een duinhelling in het worteldek van enkele grote bomen. De losse helm bevatte bij vondst nog organische resten. Leer- en textielresten van onder andere binnenwerk werd samen met enkele gespen mee gerecupereerd.
Franse militaire helmen: type Adrian M15: 4 helmen en fragmenten van 5de.
- 1 losse helm met embleem van de koloniale troepen (RF en maansikkel) met sporen van een inslag. Geen menselijke resten bij gevonden.
- 3 op elkaar gestapelde helmen met fragmenten van een 4de. Op één van deze helmen is het embleem van de Franse infanterie te herkennen: RF in een vlammende granaat.

Deze zone situeert zich nabij militaire kampementen uit WO I.


Bron: Demerre I. 2022: Toevalsvondst ID 533: Fluithoekweg – Koksijde (Prov. West-Vlaanderen), in: Jansen I. (ed.), Verslagen van archeologische toevalsvondsten uit 2019 waar geen verder onderzoek nodig of mogelijk was, Onderzoeksrapporten Agentschap Onroerend Erfgoed 221, Brussel. https://oar.onroerenderfgoed.be/item/6409 (geraadpleegd op 8 juni 2022), 70 - 189.
Auteurs: Demerre, Ine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Helmen

Datering: interbellum, WO I
Typologie: kleding en -accessoires, losse vondsten
Materiaal: ijzer, leer, textiel
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Franse militaire helmen: type Adrian M15: 4 helmen en fragmenten van 5de.
bewaarplaats: 1 exemplaar in depot gemeente Koksijde, en de andere exemplaren in de collectie van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duingebied, Fluithoekweg [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/222491 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.