De vlakdekkende opgraving ter hoogte van de Fabriekstraat in Sint-Truiden leverde naast natuurlijke sporen en recente verstoringen ook heel wat antropogene sporen op die we als archeologisch relevant kunnen bestempelen.
Het onderzoeksterrein bevindt zich net buiten de middeleeuwse omwalling van Sint-Truiden.
In totaal werden 159 archeologische sporen geregistreerd. Ze vallen uiteen in kuilen, paalkuilen, greppels, een waterkuil en een waterput. Op basis van het aangetroffen vondstmateriaal kunnen de sporen gedateerd worden in de late middeleeuwen. De aard van het aardewerk bestaat voornamelijk uit huishoudelijk materiaal.
Er zijn ook 22 inhumaties geregristreerd. Al de skeletten worden gekenmerkt door ziektebeelden die het gevolg zijn van een slecht levensonderhoud. De mensen waren arm. De aangetroffen inhumaties kunnen ook gedateerd worden in de late-middeleeuwen. Deze zijn onderdeel van de begraafplaatst die bij de Sint-Caterinakerk ligt. Deze kerk is echter verdwenen. De exacte locatie van deze kerk is niet gekend. Ze lag waarschijnlijk ter hoogte van het station van Sint-Truiden.
Er werden muurresten van een bakstenen hoeve opgegraven die wellicht in de 18de/19de eeuw kan gedateerd worden. De bakstenen zijn geïnventariseerd.
Auteurs: Broeckmans, Daan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Beschrijving:
17 paalkuilen.
Mogelijk metaaltijden of inheems Romeins.
Beschrijving:
Mogelijk greppel of kringgreppel.
Beschrijving:
36 kuilen verspreid over het terrein. Te dateren vanaf de middeleeuwen.
Beschrijving:
Muren en puinlagen aangetroffen.
Late middeleeuwen / nieuwe tijd. Zichtbaar op Villaret-kaart. Niet meer op Ferrariskaart. Mogelijk oorsprong aan het einde van de middeleeuwen.
Beschrijving:
2 wegen aangetroffen.
Op basis van het materiaal wordt de eerste vanaf de late middeleeuwen gedateerd. Het gaat hier om een weg van 5 meter breed met aan weerskanten een greppel.
De tweede is een onverharde weg. Mogelijk betreft het hier sporen van het trekdier en de wielen aan weerskanten van de kar. Op basis van de locatie, maakte dit vermoedelijk deel uit van de hoeve (zichtbaar op de villaretkaart).
Beschrijving:
Skeletresten. Te relateren aan de aanwezige kerk (CAI-id 51970). Kerk is zichtbaar op Villaret-kaart en Ferraris-kaart. Mogelijk oudere oorsprong. Vermoedelijk werd hier de rand van het kerkhof aangesneden.