Van Helmontstraat 25

Beschrijving

In de Van Helmontstraat 25 werden 2 proefsleuven aangelegd. Ze bevatten kuilen, greppels en een de fundering van een oude tuinmuur.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Kuilen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: bevestigingselementen, kuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, glas, houtskool, ijzer, mortel

Beschrijving:
In het eerste vlak werden 7 kuilen uit de nieuwste tijd (20ste eeuw) geregistreerd. In het 2de niveau werden 3 kuilen geregistreerd. In kuilen S5 en S9 werd een wandfragment industrieel wit aardewerk aangetroffen, in S9 was de buitenkant versierd met groene slibversiering. Er werd in deze kuil ook nog een wandfragment bruinkleurig glas aangetroffen. De kuilen S12 en S17 zijn waarschijnlijk in de late middeleeuwen tot de nieuwe tijd te dateren, S15 in de nieuwe Tijd. S12 leverde een wandscherf in grijs aardewerk op en een ijzeren nagel, evenals baksteen, mortel en houtskool. In spoor 17 kwamen ook baksteen, mortel en houtskool voor.

Muren

Datering: nieuwste tijd
Typologie: muurresten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), natuursteen, porselein

Beschrijving:
M1 werd aangetroffen in het eerste vlak, en is noord-west-zuidoost georiënteerd en vastgesteld over de hele lengte van de sleuf. Hij is 52 cm dik en opgebouwd uit natuursteen gezet in harde kalkmortel. Aan de bovenzijde zijn restanten van baksteen vastgesteld wat doet vermoeden dat de bovenbouw eerder uit baksteen was opgebouwd. Het muurwerk in nastuursteen werd vastgesteld tot 1.76m onder het maaiveld en rust op een fundering van brokken baksteen in onregelmatig verband gezet in harde kalkmortel. De fundering reikt tot ca. 2.54m onder het maaiveld. De muur wordt als scheidingsmuur geïnterpreteerd. Een kopje in industrieel porselein, botfragment van een groot dier en een kom in roodgeglazuurd aardewerk konden met de muur in verband gebracht worden. De vondsten dateren uit de nieuwste tijd.
M2 is een bakstenen muur gebouwd uit bakstenen van 17x8x5 in sterks verband gemetst met kalkmortel, Het muurtje is 20 cm diep bewaard. Deze muur is jonger dan M1 en behoort vermoedelijk tot de bebouwing die op het terrein aanwezig was.
M3 is aangetroffen bij een coupe op S2. Eer waren bakstenen in de vulling van dit spoor, maar die zaten niet helemaal meer in verband. Ze dateren uit de nieuwste tijd.

Uitbraakspoor

Datering: nieuwe tijd
Materiaal: aardewerk, mortel

Beschrijving:
Uitbraakspoor bestaande uit een losse vulling uit brokjes en brokken mortel en baksteen. Mogelijk gaat het om een restant van een tuinmuur.