Lenterik

Beschrijving

Bij het vrijmaken van een zogenaamde ijskelder met toegangstrap op het domein van Walckiers (de Drie Fonteinen) te Vilvoorde kwamen meerdere bakstenen en zandstenen muurfunderingen vrij aan de oppervlakte.

Gebouwresten: meerdere bakstenen en zandstenen muurfunderingen waaronder kelder met tongewelf.

De functie van de aanwezige ondergrondse kelders blijft een raadsel. Wel is duidelijk dat het hier niet gaat om een ijskelder. Zowel de vorm, de opbouw en het aanwezig zijn van twee onder elkaar liggende kelders met tongewelf zijn hier het bewijs van. De muurresten interpreteren we als een fundering voor de opbouw van een gebouwtje of een platform waarop een gebouwtje, prieeltje of tempeltje stond.

Auteurs: Vynckier, Geert

Kelder

Datering: 19de eeuw
Typologie: kelders, muurresten, tempels (tuinpaviljoenen)
Materiaal: aardewerk, zandsteen
  • Toevalsvondst Lenterik
    • Bron: Dossier ID 2074
      Vondstmelding ()
    • Bron: JANSEN I. (ed.) 2022: Verslagen van archeologische toevalsvondsten uit 2019 waar geen verder onderzoek nodig of mogelijk was, Onderzoeksrapporten Agentschap Onroerend Erfgoed 221, Brussel.