Jozef Tielemansstraat 10-12-14

Proefsleuvenonderzoek leverde 12de-eeuws materiaal op.

De daaropvolgende opgraving leverde de sporen op van een gebouw uit de oudste woonkern van Aarschot.

Datum  :

12de-eeuwse grondsporen

Datering: 12de eeuw
Typologie: gebouwplattegronden, kleding en -accessoires, munten, paalsporen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, dierlijk bot, hoorn, hout, koperlegering

Beschrijving:
Verschillende paalsporen, eentje zelfs nog met hout in, vormden een bootvormige huisplattegrond die oost-west was georiënteerd. Een deel van de plattegrond viel buiten het kleine plangebied. De palen stonden ongeveer 2.5 m uit elkaar en vormden minstens 6 traveeën. Dit gebouw had een maximale breedte van 9.8 m en minimale lengte van 13.5 m. De ondergrond was te sterk verstoord om een binnenindeling te vrijwaren.
De vondsten bestonden voornamelijk uit Maaslands witbakkend en Kempisch aardewerk. Dergelijk aardewerk dateert uit de periode tussen 1125-1250. Manchetranden in Maaslands witbakkend aardewerk vernauwt de occupatie tot 1125-1175.
Het dendrochronologisch onderzoek leverde een datering van rond 1112 op.
Op basis van deze info kan de bouw gedateerd worden in de vroeg 12de eeuw en het verlaten in het derde kwart van dezelfde eeuw.
Dit gebouw behoorde tot de oudste woonkern van Aarschot, nog voor de ontwikkeling van de stad.