waarneming

Park 1A

archeologisch element
ID
225358
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/225358

Beschrijving

Tijdens het archeologisch onderzoek (opgraving) werden 82 spoornummers uitgedeeld aan grondsporen. Daarnaast werden ook enkele verstoringen opgetekend waaronder recente afwateringen en twee citernes. De aangetroffen sporen kunnen onderverdeeld worden in lagen, (beer)kuilen, muren, een beerputje, een waterput en vloeren. Algemeen kunnen de sporen ingedeeld worden in twee grote fasen: late middeleeuwen en postmiddeleeuwen/nieuwe tijd.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba

Late middeleeuwen bewoning

Datering: late middeleeuwen
Typologie: beerkuilen, kleding en -accessoires, kuilen, munten, muurresten, vloeren, woonhuizen
Materiaal: aardewerk, leer, metaal
Gebeurtenis:
Afmetingenset: ()
Aantal 1 st

Beschrijving:
Na de 14de eeuw worden de eerste sporen vastgesteld, waaronder de laatmiddeleeuwse tegelvloer met tweekleurige Vlaamse geglazuurde tegeltjes in het zuidoostelijke deel en de muurresten opgetrokken met Brugse moefen in het noordelijke deel. Naar analogie met gelijkaardige tegelmotieven kan de vloer gedateerd worden tussen 1350 en 1450
na Chr. De vloer werd in zijn geheel in situ behouden.

Nieuwe - nieuwste tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: kuilen, muurresten, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), glas, metaal, natuursteen, schelp
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Uit de postmiddeleeuwen zijn twee sporenzones aangesneden, meer bepaald enkele muurresten en een waterput in de noordwestelijke hoek van werkput 1 en muurresten in werkput 2. Drie 18de-eeuwse wit marmeren grafsteenfragmenten werden als losse vondsten aangetroffen.

Reitje

Datering: late middeleeuwen
Typologie: grachten (infrastructuur), vaatwerk
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:
Afmetingenset: ()
Aantal 1 st

Beschrijving:
Via het bodemkundig onderzoek kon vastgesteld worden dat het terrein in oorsprong gelegen was aan een reitje, dat in oorsprong op natuurlijke basis via traag en snelstromend
water opgevuld raakte (lensvormige. Nadien zal door menselijk handelen het reitje stelselmatig gedempt worden, door het storten van (afval)gronden uit de stad. Op een bepaald moment zal het terrein bouwrijp gemaakt worden. Deze overgang kan in de late 13de en 14de eeuw gedateerd worden.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Brugge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Park 1A [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/225358 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.