Oostakkerdorp

Beschrijving

Het onderzoek gebeurde naar aanleiding van de volledige bovengrondse heraanleg van de straten. De Cluster Oostakkerdorp werd ingedeeld in 3 thematische zones voor onderzoek: (1) de omgeving van de Sint-Amanduskerk, het geruimde kerkhof en de verdwenen pastoriegebouwen; (2) de omgeving van de voormalige dries van Oostakker; en (3) het gesloopte bouwblok van de Groenehoekstraat.

In Zone 1, rond de kerk kon het voormalige ‘geruimde’ kerkhofareaal vastgesteld worden. Op de locatie van geplande ‘oppervlakkige’ ingrepen kan gesteld worden dat het geruimde kerkhofpakket voldoende buffer was om eventuele ‘oudere’ begravingen niet te bedreigen. In de zone ten oosten van de kerk op het tracé van de nieuw aan te leggen weg met nieuwe RWA-riolering, werden begravingen vastgesteld die bedreigd werden door de werkzaamheden. De projectie op 20ste-eeuws luchtfotografische opnames leert dat deze begravingen ten vroegste uit de periode 1917- 1973 kunnen stammen.

Zowel in Zone 2 als Zone 3 werden over het algemeen enkel recente antropogene verstoringen vastgesteld worden:

In Zone 2 kon op basis van de onderzochte werkputten (WP 4, WP 5, WP 9) vastgesteld worden dat er geen relevant archeologisch bodemarchief bewaard was en dat de vastgestelde sporen alle dateren van een zeer recent verleden.

In Zone 3 werden enkel in WP 7 de restanten aangesneden van het voormalige bouwblok dat in de jaren ’80 van de vorige eeuw was verdwenen. Zowel deze (beperkte) structuren als de oudere gracht (demping in de 17de-18de eeuw) dateren uit een postmiddeleeuwse fase. De sporen in WP 8 getuigden voornamelijk van de aanplantingen die gebeurden bij de overgang bouwblok-huidige parkzone.

Ter hoogte van de uitgevoerde werkputten zijn, met uitzondering van WP 6, de archeologische resten tot op de moederbodem onderzocht. Hier kan gesteld worden dat er geen archeologisch erfgoed meer bewaard is.

Auteurs: Vermeiren, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur (dubbel met 1100) OO (DM&A)

Afvalkuilen

Datering: 18de eeuw, 19de eeuw
Typologie: afvalkuilen, bouwmaterialen, vaatwerk
Materiaal: schelp

Beschrijving:
Op de dries ten zuiden van de kerk:
- 1 kuil met 18de-19de-eeuws aardewerk
- 4-tal andere kuilen waaronder één met mosselschelpen, één met grote brokken baksteen
18de-19de eeuw

Bewoning

Datering: 18de eeuw, eerste helft 19de eeuw
Typologie: muurresten, woonhuizen
Materiaal: aardewerk, mortel

Beschrijving:
Restanten van bakstenen woning, niet onderkelderd: noord-zuid lopende muur, waarvan nog 4 rijen opgaand muurwerk zijn bewaard, gevoegd met gele kalkmortel.
Dateert ten vroegste uit einde van de 18de- begin van de 19de eeuw.

Gracht

Datering: 18de eeuw
Typologie: grachten (infrastructuur), vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Gracht met oost-west verloop en trechtervormig profiel.
Bevat in de vulling 18de-eeuws materiaal.

Kerkhof

Datering: 20ste eeuw
Typologie: grafkelders, kistgraven, kleding en -accessoires, ossuaria, versieringsonderdelen van voorwerpen
Materiaal: hout, metaal, plastic

Beschrijving:
Op het plein rondom de kerk bevond zich:
- Deels geruimd kerkhof met 39 kistbegravingen. Tot 3 niveaus werden geregistreerd. Datering aan de hand van metalen kistbeslag en kunstof knopen.
Mogelijk zijn enkele begravingen ouder (werkput 1 en 2).
- de restanten van een grafkelder