waarneming

Goudsbloemstraat 50

archeologisch element
ID
226723
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/226723

Beschrijving

Tijdens rioleringswerken en het steken van een collector voor Aquafin in de Biezenstraat, Sint-Hubertusstraat en Mgr. Van Waeyenberghlaan in het stadscentrum van Leuven werd een bakstenen muur aangetroffen aan de Goudsbloemstraat nummer 50.

Deze muur behoorde toe aan een herberg met feestzaal die hier stond tot in 1941 toen een pleinvormige verbreding werd aangelegd. Deze herberg gaat terug op brouwerij Den Hert die voor het eerst vermeld werd in het laatste kwart van de 15de eeuw.

Met de aannemer werd besproken dat de muur bij het plaatsen van de collector kan blijven staan. Later bij het plaatsen van de nieuwe riolering zal wellicht een klein deel ervan moeten afgebroken worden. De rest kan in situ bewaard blijven. Bij het plaatsen van de riolering zal de stadsarcheoloog de werken begeleiden om eventuele extra informatie te kunnen verzamelen.


Auteurs: Van Ransbeeck, Lisa
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Restanten Herberg het Boerenhol

Datering: late middeleeuwen
Typologie: bouwmaterialen, brouwerijen, muurresten
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goudsbloemstraat 50 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/226723 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.