Romeinse haven en Vaubanversterking

Net buiten de historische stadskern in een meander van de Leie.

Datering: Romeinse tijd
Typologie: afvallagen, bouwmaterialen, leerlooierijen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), leer

Beschrijving:
Op de Leieoever waren leerlooiers actief. Deze activiteit resulteerde in een 0,80 tot 1,60m dikke organische laag vol schors, hoornpitten en lederresten, vermengd met huishoudelijk afval en bouwpuin van de aangrenzende wijk.

Citadel

Datering: tweede kwart 17de eeuw
Typologie: citadellen, palen
Materiaal: hout

Beschrijving:
Franse citadel.
Houten paalwerk horend bij een hoornwerk van de Franse citadel gebouwd tussen 1647 en 1684.

Munten

Typologie: munten, vondstenconcentraties
Materiaal: metaal

Beschrijving:
203 munten waaronder een dubbele sestertii van Postumus (259-268)

Romeinse haven

Typologie: aanlegplaatsen, bouwmaterialen, cultuurlagen, grachten (infrastructuur), havens, infrastructuur aan en in het water, kleding en -accessoires, palen, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), hout, plantaardig materiaal

Beschrijving:
Op het perceel 4Z2 werden tussen 2005 en 2008 een aantal houten palen opgetekend in een bouwput. Deze werden geïnterpreteerd als de overblijfselen van een kade van de Romeinse haven. Deze structuren zouden in gebruik geweest zijn vanaf de Flavische periode tot in het derde kwart van de derde eeuw na Chr.

Grote verscheidenheid aan aardewerkvondsten waarvan de oudste de Zuidgallische sigillata en als jongste de fijne geverniste bekers uit Trier (ca 180/190 en 250 na Chr.)

Gelijkaardige structuren werden vastgesteld in 2020 bij een vondstmelding op het perceel 10/D4. De archeologen vonden een zeer brede grachtstructuur, die aansloot op de Leie, van minstens 25 m tot 30 m breed, afgezoomd met zware palen, zeer diep gefundeerd, met daartussen grof vlechtwerk.
Een deel van deze gracht was niet beschoeid. Op de oever vond men rietrestanten, een sliblaag, en daarop een zeer houtrijke laag (zeer gecompacteerd), met daarin veel vondsten (vooral dierlijk bot, Romeins aardewerk en ceramisch bouwmateriaal, maar ook stukken boom). Deze laag is afgedekt met een kleipakket.

Vol middeleeuws aardewerk

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: archeologische objecten, vondstenconcentraties
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Reducerend gebakken aardewerkscherven met radstempelversiering. Gedateerd tussen de 12de en eerste helft van de 13de eeuw.

Vondstenconcentratie bronzen voorwerpen

Typologie: ambachtelijke objecten, vondstenconcentraties
Materiaal: brons, metaal

Beschrijving:
Er werden diverse fragmenten van smeltkroezen en honderden metalen voorwerpen bestemd om te hersmelten aangetroffen. Deze wijzen op een aanwezigheid van een bronssmeltatelier in de directe omgeving.