Mottendelstraat

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7573
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden 4 antropogene sporen aangetroffen gelegen op een diepte variërend van 40 tot 60 cm onder het maaiveld. S1 werd na het couperen als een restant van het colluvium beschouwd. De andere sporen waren een kuil, een gracht uit de Tweede Slag bij Neerwinden en een opvullingspakket van een 19de-eeuwse weg. Uit de vulling van de gracht werden zes metaalvondsten gehaald. De andere vijf metaalvondsten kwamen uit het eerste vlak, dat op een diepte van ca. 30 cm onder het maaiveld is aangelegd.

Bij de archeologische opgraving aan de Mottendelstraat te Laar (Landen) werden vier archeologische sporen aangetroffen. Drie sporen hadden een antropogene oorsprong. Er werd een vermoedelijk 18de-eeuwse gracht aangetroffen, die noord-zuid georiënteerd was. Ook werd een veldweg (‘sentier 25’) aangesneden, die aangeduid is op de Atlas der Buurtwegen (1841). De karrensporen, die zich op de veldweg bevinden, waren zelfs nog zichtbaar.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

18de-eeuwse gracht

Datering: 18de eeuw
Typologie: bevestigingselementen, grachten (verdedigingselementen), munten, uitrusting voor dieren, wapens en munitie
Materiaal: bot (dierlijk), ijzer, koperlegering, lood, steengoed, tin

Beschrijving:
Er werd een langwerpig N-Z georiënteerd spoor aangetroffen, dat geïnterpreteerd werd als een militaire gracht. Uit deze gracht werden, handverzameld en door middel van metaaldetectie, zes vondsten gerecupereerd. Het betreft enkele musketkogels, een deel van een zegelloodje, een nagel, een munt en twee botfragmenten. De gracht is hoogstwaarschijnlijk in gebruik geweest tijdens de Tweede Slag bij Neerwinden.
De gracht was opgebouwd uit drie lagen: de bovenste laag was zeer homogeen en had een grijsbruine kleur en een zandlemige textuur. In de vulling waren spikkels baksteen, steenkool, hout en kleine kiezels aanwezig. Daaronder bevond zich een lemig grijs pakket met bruine roestvlekken, waarin een bijmenging van weinig kiezel in aanwezig was. Bij coupe 2 en coupe 3 was op de bodem nog een zeer kiezelige grijze laag aanwezig. In het profiel is te zien dat de westelijke zijde steiler afgewerkt is dan de oostelijke zijde. Bij Coupe 1 was aan de oostzijde van de gracht ‘aangetrapte grond’ aangeduid. Hier was geen bijmenging in aanwezig.
Tijdens de opgraving kwam één munt tevoorschijn:
Sterk gesleten en gecorrodeerd:
Vz: Wapenschild: onleesbaar.
Az: Centraal: perron van Luik met de wapens van Loon (boven), Franchimont (rechts), Horne (onder) en Bouillon (links). Jaartal 1750 is zichtbaar. Enkele liard uit 1750, Johann Theodor, hertog van Beieren.

Munten

Datering: 18de eeuw
Typologie: munten

Beschrijving:
Tijdens het metaaldetectieonderzoek tijdens de eerste fase werden 2 munten gevonden. Eén betreft V12, een Spaans-Nederlandse munt t.t.v. Philips IV of Karel II, uit 1621-1700, die dus mogelijk dateert uit de periode van de Eerste Slag bij Neerwinden in 1693. De andere munt was al sterk verweerd, maar aan de voorzijde was toch de contour van een wapenschild zichtbaar. De contour van dat wapenschild lijkt overeen te komen met een Luikse liard uit 1745 en kan dus gelinkt worden aan de Tweede Slag bij Neerwinden (1793). De achterzijde was te zwaar gecorrodeerd om iets meer af te leiden.

Musketkogels

Datering: 18de eeuw