waarneming

Gesneuvelden 's Graventafelstraat I

archeologisch element
ID
226984
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/226984

Beschrijving

Tijdens wegeniswerken in de 's Graventafelstraat in Passendale, die begeleid werden door het munitiedetectiebedrijf ADEDE, werden de stoffelijke resten aangesneden van waarschijnlijk een Canadese soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Naar alle waarschijnlijkheid is hier een explosie de doodsoorzaak van overlijden. 

De bijvondsten van de gesneuvelde van zijn beperkt. Het betreft vooral onderdelen van het uniform. De uniformknoop, gefabriceerd in Londen, met het insigne van de Princess Patricia’s Canadian Light Infantry, springt in het oog. Verder waren er nog twee hemdsknopen, een broeksknoop, een niet verder te determineren knoop, een P08 Webbing riemtong en een uniformhaak. Fragmenten dun leder zijn afkomstig van de jerkin, een soort bodywarmer. Van het schoeisel was de linkerbottine (maat 6) volledig bewaard en een deel van de rechterschoenzool. Ook van een kous konden fragmenten worden ingezameld. Verder is enkel nog de kolf van een SMLE Lee Enfield geweer .303 (Short Magazine Lee Enfield) toe te wijzen aan de militaire uitrusting van deze soldaat. Van de dagdagelijkse uitrusting is slechts een veldfles bewaard. Enkele stukken munitie zijn van Duitse zijde: de kruitpot van een Stielhandgranate Brennzünder 17 en losse hulzen, waarvan één van het jaar 1917.

Wat verderop in de Osselstraat kwamen enkele uitrustingsstukken van Duitse infanteristen aan het licht. Deze stonden niet in relatie met stoffelijke resten. Op beide plaatsen waren de wegeniswerken gestoten op een Duitse helm van het type Stahlhelm M1916. De vindplaats leverde daarnaast nog enkele interessante stukken op, namelijk een Duits gasmasker M1917 in zijn container, en een naar alle waarschijnlijkheid bijhorende filter van hetzelfde type eveneens in zijn container, vermoedelijk een reservefilter.

Uit de fysisch-antropologische gegevens blijkt dat de gesneuvelde onvolledig bewaard is; schedel, rechterarm, schoudergordel, beide handen en borstbeen ontbreken volledig. Op de onderste ledematen zijn verschillende peri-mortem (van bij het overleden) traumatische letsels zichtbaar. Er kon bepaald worden dat de soldaat tussen 20 en 25 jaar oud moet geweest zijn bij zijn overlijden en dat hij ongeveer 154,4 cm ±3.67 cm lang was. Hij had een slechte tandhygiëne en verschillende wervels getuigen van mechanische stress of trauma (zware fysieke belasting). De omvangrijke verwondingen die af te lezen zijn van het skelet en de verbrijzeling van het onderlichaam wijzen vermoedelijk op een explosie als doodsoorzaak.


Bron: Vanhoutte S., Verdegem S., Dewilde M., Wyffels F., Van de Vijver K. & Márquez-Grant N. 2020: Vermist in de Ypres Salient. Drie gesneuvelden in de ’s Graventafelstraat in Passendale (Zonnebeke) (W.-Vl.). Eindverslag van drie toevalsvondsten, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 139, Brussel
Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Gesneuvelde Eerste Wereldoorlog

Datering: WO I
Typologie: deposities van menselijke resten, kleding en -accessoires, wapens en munitie
Materiaal: bot (menselijk), leer, metaal, textiel
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesneuvelden 's Graventafelstraat I [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/226984 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.