Gesneuvelden 's Graventafelstraat II

Beschrijving

Tijdens wegeniswerken in de 's Graventafelstraat in Passendale, die begeleid werden door het munitiedetectiebedrijf ADEDE, werden de stoffelijke resten aangesneden van een Britse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog.

De Britse soldaat was tussen 18 en 25 jaar bij zijn overlijden. De wervels van deze gesneuvelde vertonen duidelijk bewijzen van mechanische stress of trauma, en het gebit getuigt eveneens van slechte tandhygiëne. Bij het skelet zijn duidelijk peri-mortem traumatische letsels zichtbaar. Naar alle waarschijnlijkheid is hier een explosie de doodsoorzaak van overlijden.

Van de gesneuvelde was nog heel wat uitrusting aanwezig en bovendien in goede staat. Van zijn helm, type Brodie MK1, was zelfs het binnenleer nog grotendeels bewaard. Tot het uniform horen wat kakikleurig textiel, een P08 Webbing riemtong, drukknoop, gespen, lussen en uniformhaken van hetzelfde Britse type, fragmenten van een jerkin en een stuk kakikleurig gebreide wol, mogelijk van de muts. Ook zijn rechterbottine, een B5 boot, was bewaard. Van de militaire uitrusting waren er verder nog een deel van het SBR gasmasker, alsook een entrenching tool (graafwerktuig), bulldog schop van Brits type (graafschop met groot rond blad) en restanten van twee containers die beide als petrol tin kunnen worden herkend.

Er werd munitie van zowel Britse als Duitse zijde ingezameld: fragmenten artilleriegranaat, een mogelijke cordietstaaf, Britse .303 patronen op laadstrip en Duitse munitie met zowel hulzen, patronen en een laadstrip. De stempels wijzen naar de jaren 1916 en 1917. De Britse .303 patronen op laadstrip hoorden vermoedelijk bij de uitrusting van de gesneuvelde.

Verwijzend naar het dagelijkse leven zijn het kleine zakmes, een eetmes, twee blikken corned beef, een fragment van een SRD kruik en twee munten.

Zeer goed bewaard is de polshorloge dat nog om de pols zat van de gesneuvelde en het boekje Miscellaneous Writings 1883-1896 waarvan de lederen omslag nog bewaard was gebleven. De omslag draagt het embleem van de auteur Mary Baker Eddy (1821-1910). Zij was een belangrijke Amerikaanse religieuze leider die de religieuze beweging Christian Science in New England oprichtte en verder uitbouwde tot een wereldkerk in de tweede helft van de 19de eeuw. In het werk Miscellaneous Writings 1883-1896 verzamelde Mary Baker Eddy verschillende artikels, brieven, gedichten over onderwerpen als mentale genezing, vergiffenis, engelen en huwelijk. Ze waren gebaseerd op ervaringen van de schrijfster zelf.

Restanten van het oorlogsdecor zijn aangetroffen in de vorm van communicatiekabel, prikkeldraad, vermoedelijke zandzakfragmenten, een hoefijzer, maar deze leveren verder niet meer informatie op.

Bron: Vanhoutte S., Verdegem S., Dewilde M., Wyffels F., Van de Vijver K. & Márquez-Grant N. 2020: Vermist in de Ypres Salient. Drie gesneuvelden in de ’s Graventafelstraat in Passendale (Zonnebeke) (W.-Vl.). Eindverslag van drie toevalsvondsten, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 139, Brussel
Auteurs: Vanhoutte, Sofie

Gesneuvelde Eerste Wereldoorlog

Datering: WO I
Typologie: deposities van menselijke resten, funeraire, rituele en religieuze objecten, kleding en -accessoires, vaatwerk, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: bot (menselijk), hout, leer, metaal, papier, textiel
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog