waarneming

Gesneuvelden 's Graventafelstraat III

archeologisch element
ID
226987
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/226987

Beschrijving

Tijdens wegeniswerken in de 's Graventafelstraat in Passendale, die begeleid werden door het munitiedetectiebedrijf ADEDE, werden de stoffelijke resten aangesneden van een Britse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog.

De Brit was tussen 30 en 45 jaar. De wervels van deze gesneuvelde vertonen duidelijk bewijzen van mechanische stress of trauma, en het gebit getuigt eveneens van slechte tandhygiëne. Bij het skelet zijn duidelijk peri-mortem traumatische letsels zichtbaar. Naar alle waarschijnlijkheid is hier een explosie de doodsoorzaak van overlijden. 

Het uniform en de uitrusting van deze gesneuvelde is in grote mate reconstrueerbaar. Van groot belang zijn de twee metalen insignes die verwijzen naar de Rifle Brigade. Het gaat om een cap badge, een embleem dat vooraan op de kepie zat, en een shoulder title of schouderembleem met de letters RB. Ook een stoffen insigne ‘dubbele strepen’ was bewaard gebleven. Naargelang de positie op het lichaam, die echter niet achterhaald kon worden, staat dit voor de militaire rang van korporaal of voor een uitzonderlijke staat van dienst (good conduct stripes).

Van het uniform zelf zijn vrij grote stukken kakikleurig textiel bewaard, onder andere een vermoedelijk fragment van een trui of onderhemd met aluminium knopen. Andere stukken textiel kunnen niet verder toegewezen worden. Ook heel wat P08 Webbing drukknopen, gespen, riemtongen, haken, lussen en uniformhaken hoorden bij het uniform. Een jerkin is bijna volledig bewaard, maar wel sterk gefragmenteerd. Deze jerkin had vlakke houten knopen, waarvan er drie bewaard zijn gebleven. Een poncho, een soort regenjas, was nog volledig en in perfecte staat. Van een linker en een rechter wollen sok zijn heel wat fragmenten teruggevonden. Ook een linker- en rechterschoen – een model uit 1915 – zijn volledig bewaard. Verder is er een lederen riem waaraan een lederen tasje was vastgemaakt.

Ook is er een klein zakje in fijne stof teruggevonden. Hieraan zat een Brits militair zakmes vastgeroest. Een groot stuk grijze stof lijkt afkomstig van een doek. Van een tentzeil waren nog twee ogen bewaard. Tot de militaire uitrusting hoort verder een Brits SBR (Small Box Respirator) gasmasker waarvan grote stukken zijn bewaard, een stuk entrenching tool en een bulldog schop. Onder de noemer van wapens en toebehoren vallen een goed bewaarde P08 bajonet, een olieflesje voor een SMLE (Short Magazine Lee Enfield) geweer, het gewicht van een doorhaalkoord voor een vuurwapen en een gefragmenteerde petrol tin. Munitie was er in de vorm van Britse .303 patronen, losse en patronen op laadstrip. Ook verschillende stukken Duitse munitie werden teruggevonden: een Duitse 7,92 mm huls en patroon naast enkele afgevuurde kogelpunten van hetzelfde kaliber. Bewaarde stempels verwijzen naar 1915 en 1916. Verder lag er nog een onderdeel van een handgranaat Millsbomb en fragmenten van een artilleriegranaat.

Naar het dagelijkse trenchleven verwijzen de veldfles van het Britse geribbelde type, twee blikken waarvan één vermoedelijk voor bully beef en een doosje lucifers. Ook heel wat meer persoonlijke bezittingen bleven bewaard: twee scheerborstels, een pijp, een houten potlood, een veiligheidsspeld, een lederen geldbuidel gemaakt in Bournemouth en vier munten (drie Britse en één Franse).


Bron: Vanhoutte S., Verdegem S., Dewilde M., Wyffels F., Van de Vijver K. & Márquez-Grant N. 2020: Vermist in de Ypres Salient. Drie gesneuvelden in de ’s Graventafelstraat in Passendale (Zonnebeke) (W.-Vl.). Eindverslag van drie toevalsvondsten, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 139, Brussel
Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Gesneuvelde Eerste Wereldoorlog

Datering: WO I
Typologie: deposities van menselijke resten, kleding en -accessoires, munten, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: aluminium, bot (menselijk), hout, leer, metaal, textiel
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesneuvelden 's Graventafelstraat III [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/226987 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.