Sint-Pieterskerk met kerkhof

Beschrijving

Bij de uitgevoerde werfbegeleiding in 2022 werd geen archeologisch relevante site aangetroffen. De afgraving vond plaats buiten de kerk, in de zuidelijke oksel van dwarsbeuk en koor.

Er werden geen begravingen in situ aangesneden in de werkput. Enkele aangetroffen losse botten zijn evenwel een indicatie dat er op een dieper niveau allicht wel rekening moet gehouden worden met begravingen. Doorgaans situeren begravingen zich op ca. 1 m onder maaiveld. De toestand van het uitgegraven vlak met redelijk harde stabiele ondergrond, biedt echter wel voldoende buffer om mogelijk dieper gelegen sporen/resten/begravingen te vrijwaren van de impact de geplande werken en een behoud in situ ervan te garanderen.

Een opgeschoond profiel toont dat de fundering van de (koor)muur in de put opgetrokken is uit vrij los gestapelde blokken natuursteen.

Auteurs: Vander Ginst, Vanessa
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie