Parochiekerk Sint-Rumoldus

Beschrijving

De kennis van de heilige Rumoldus of ook Rombout van Mechelen genoemd is beperkt en berust vooral op een legende. Hij zou wel een historische figuur geweest zijn, kluizenaar, martelaar en stierf in 774.

De huidige Sint-Rumolduskerk van Steenokkerzeel is een neogotisch gebouw dat dateert uit 1860. Tussen de 10de- en 15de eeuw stond  op deze plaats een Romaans kerkgebouw. In de 16de eeuw werd de kerk omgebouwd tot een laatgotische kerk waarvan de huidige toren in witte zandsteen nog een restant is. Het kerkhof rond de kerk werd tot 1882 gebruikt. De torenspits werd in WO II afgebroken om daarna terug opgebouwd te worden in 1986.

Op een figuratieve kaart, gedateerd tussen uit 1601 en 1784 van de Sint-Rumolduskerk van de eigendommen van het Sint-Elisabethklooster in Steenokkerzeel, is de kerk weergegeven met één beuk en geen transept. Het omliggende kerkhof is wel ommuurd. Op de kaart van Villaret (1745-1748) heeft de kerk een kruisvormig grondplan en is het kerkhof ommuurd. De kaart van Graaf de Ferraris (1771-1778) toont een gelijkaardig beeld alhoewel de nartex, het schip en de apsis langer zijn dan het transept. Op latere kaarten (primitief kadaster, de Atlas der Buurtwegen en de kaart van Popp) heeft de kerk steeds hetzelfde grondplan zoals op dit ogenblik.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Kerkhof

Typologie: inhumatiegraven, kerkhoven, vondstenconcentraties
Materiaal: bot (menselijk)

Beschrijving:
We vermoedden al van bij het begin dat de aangetroffen menselijke skeletresten zich niet meer in een graf bevonden en waarschijnlijk resten waren van een opgeruimd kerkhof.
Na het opschonen van het vlak werd opgemerkt dat een recente verstoring van een afvoerbuis dwars door de werkput liep. De rest van de werkput vertoonde een donkerbruine, homogene laag vermengd met mortel-, baksteen- en botfragmenten. Verder waren in de kleine werkput geen duidelijke aflijningen van kuilen of graf zichtbaar. Hier en daar werden wel botfragmenten opgeraapt.

Middeleeuwse kerk

Datering: late middeleeuwen, volle middeleeuwen