Hoeve Ter Scotelaere

Beschrijving

Op 17 en 18 oktober 2022 werd door Hembyse Archeologie op de beschermde Middeleeuwse site met walgracht “hoeve Ter Scotelaere” te Varsenare een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem uitgevoerd. Het doel was vaststellen waar de gracht van de site met walgracht zich bevond en of er op de site archeologische sporen en structuren uit oudere periodes aanwezig waren. De situering van de proefsleuven en proefputten was gebeurd op basis van de geplande werken op de site. Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat de oorspronkelijke gracht veel breder was dan op het historisch kaartmateriaal zichtbaar was. De gracht was gedeeltelijk verland op het moment van de bouw van de huidige hoevegebouwen. De toegang tot de site, die niet naar de Westernieuwweg georiënteerd is, kon met zekerheid worden vastgesteld en komt overeen met de ligging van de toegang op het historisch kaartmateriaal. Van de oorspronkelijke gebouwen, dus ouder dan de 18de eeuw, werden geen sporen aangetroffen. Er werd in het hoofdgebouw wel een doelbewuste ophoging aangetroffen, maar deze is te beperkt in oppervlakte om met zekerheid van een woonheuvel te spreken en de datering is onzeker. De site zelf lijkt niet te zijn opgehoogd en is gebouwd binnen een cultuurlandschap.

Auteurs: De Smaele, Bart
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: HEMBYSE

Walgracht Hoeve Ter Scotelaere

Datering: 17de eeuw, 18de eeuw, 19de eeuw, 20ste eeuw, late middeleeuwen, WO II
Typologie: cultuurlagen, muurresten, sites met walgracht
Materiaal: aardewerk, glas, leer, metaal

Beschrijving:
De gevonden schoenzolen, glas en metaal kunnen gedateerd worden in de periode van de Tweede Wereldoorlog.