De Burgt

Motte en burcht van Ninove

Burchtkapel

Datering: late middeleeuwen
Typologie: kapellen (gebouwen en structuren)

Beschrijving:
Het proefsleuvenonderzoek toonde de aanwezigheid van twee steunberen en uitbraaksporen die wellicht in verband kunnen gebracht worden met de laatmiddeleeuwse burchtkapel.

Combinatie

Datering: 16de eeuw
Typologie: verdedigingswerken

Beschrijving:
In de 16de eeuw werd een groot deel van de gebouwen gesloopt en werden grachten gedempt en andere gegraven. Mogelijk werd een groot deel van het opperhof in deze periode genivelleerd.

Motte 11de eeuw

Datering: 11de eeuw, 14de eeuw, volle middeleeuwen
Typologie: mottekastelen

Beschrijving:
De vroegste vermelding van een burcht van Ninove dateert uit 1134. De bouw van de burcht moet wellicht gesitueerd worden in de 11de eeuw, kaderend in de verdedigingspolitiek van Boudewijn V, graaf van Vlaanderen. 14C-datering van de burchtgracht langs het opperhof lijkt een 11de eeuwse aanleg van de motte te bevestigen.

FASE 1 (11de-14de eeuw): castrale motte

Mottegracht

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: grachten (verdedigingselementen)

Beschrijving:
Via de proefsleuven werd de mottegracht langs de noordelijke rand van het neerhof gelokaliseerd. Op basis van het EMI onderzoek werd ook de gracht in het zuidelijke deel van het neerhof ten dele gelokaliseerd.

Ravelijn

Datering: nieuwe tijd

Beschrijving:
Bij het proefsleuvenonderzoek werd op het opperhof een grachtensysteem aangesneden die wellicht horen bij de omvorming van de site tot ravelijn.