Het betreft een Romeinse tumulus, maar van deze heuvel werd door Dens geen verslag gemaakt. Hij is dan ook niet precies te dateren. Omwille van de typologische overeenkomsten met tumuli 16 en nr 17 in Meerdaalwoud, dateert hij vermoedelijk van de late Gallo-Romeinse periode (3e eeuw N. Chr.). .). Hij ligt vlak aan de Tiense Groef, bij het bezoek in 2021 stond er een grote beuk op (fig. 34). De archeologische context is door diens wortelactiviteit mogelijk verstoord. De beuk en andere opslag werd ondertussen eveneens, in functie van beheer en eventuele ontsluiting (infra), verwijderd door de vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.
Bron: BAETÉ H., DE BIE M., HERMY M. & VAN DEN BREMT P.(red.), 2009. Miradal. Erfgoed in Heverleebos en Meerdaalwoud, Leuven. Literatuur ()
Bron: BELLEFROID B., MEYLEMANS E., DE BIE M. & POESEN J. 2022: Een Romeins villalandschap met kavelstructuren (?) in Meerdaalwoud (Oud-Heverlee, prov. Vlaams-Brabant), Signa 11, 15-20. Literatuur ()
Beschrijving: Het is niet duidelijk of deze tumulus al dan niet werd opgegraven. Er werd alleszins geen verslag gemaakt door Dens. datering is gebeurd op basis van typologische overeenkomsten met tumuli 16 en 17 3de eeuw
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meerdaalwoud grafheuvel 14 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/3330 (geraadpleegd op ).