Groot Vleeshuis

Beschrijving

In een geschil van 1251 over het juiste traject van de Lieve, de grotendeels gegraven verbinding tussen Gent en Damme, duikt het Vleeshuis voor het eerst op. Zoals de Vleeshal zich thans nog in het stadsbeeld voordoet, getuigt ze van een bouwfase in het eerste kwart van de 15de eeuw. Dit gaat om een gebouw van 70/71 bij 12,75 meter (buitenwerks) met grosso modo een N.O.-Z.W.-gerichte as.

Auteurs: Vanderbeken, Tim

Archeologische Objecten

Datering: late middeleeuwen
Typologie: archeologische objecten, vondstenconcentraties
Materiaal: biologisch materiaal

Beschrijving:
Beenderen afkomstig van slachtafval
tot 18de eeuw in functie

Funderingen standvinken

Datering: 19de eeuw
Typologie: funderingslagen, muurresten

Beschrijving:
De aangetroffen structuren bij het onderzoek van 2020 omvatten zoals verwacht de funderingen van de standvinken, een binnenindeling van het Vleeshuis (mogelijk van bij de verbouwing in 1884) en de fundering van het promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten (geplaatst in 2001). Het merendeel van de uitgravingen voor de werkputten gebeurde in reeds geroerde grond. Een ouder pakket werd aangetroffen vanaf ca. 75 cm diepte ter hoogte van WP2. Hieruit werden echter geen vondsten verzameld die een datering van het pakket toelaten.

Grondsporen

Beschrijving:
Dicht op elkaar gemetselde bakstenen, vermengd met Doornikse kalksteen en baksteen, volgt natuurlijke helling:
Isolatielaag tegen opstijgend grondwater

Grondsporen

Datering: 17de eeuw
Typologie: kapellen (gebouwen en structuren)

Beschrijving:
Muurresten van fundering van kapel; rust op spaarbogen
1646-48-1828

Monumentaal Relict

Typologie: openbare gebouwen

Beschrijving:
Vleeshalle uit baksteen, met witte natuurstenen bekleed; tussen baksteen wel Doornikse kalksteen, verschillende bouwfasen.
Houten voorganger is onbestaand, wel voorganger in Doornikse kalksteen, en is meer zuidwaarts gelegen (zie onderzoek naar Leiebruggen); huidig gebouw werd opgetrokken op natuurlijke oever van de Leie
Verbouwd in 1744 (delen van de dakconstructie en gevels aan pensmarkt) en 1884 (installatie van PTT-gebouw - vloeren, houten standvinken en stenen blokken werden weggenomen; muurresten voor indelen van de ruimte), nivelering

Onbepaald

Datering: 17de eeuw