waarneming

Papinglo hoeve

archeologisch element
ID
39390
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/39390

Beschrijving

De historische hoeve Papinglo klimt op tot de 12de eeuw. Op de nederzetting werd rond 1170 een monastieke stichting opgericht met een kapel en een proosdij. Naar aanleiding van de inrichting van een hotelcomplex op de historische site van Papinglo in Maldegem-Kietl, werden eind 2006, voorjaar 2007 enkele archeologische waarnemingen uitgevoerd, die toelaten een aantal historische vermeldingen te staven.


Auteurs: Smeets, Maarten
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Afvalkuil

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: afvalkuilen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Aardewerk in de vulling van de afvalkuil, waaronder randfragmenten afkomstig van een kookpot, een tuitpot en een kom en die kunnen gedateerd worden in de late 12de - vroege 13de eeuw.

Antropogeen Reliëfverschil

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: sites met walgracht
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Voorheen omwalde hoeve, door de vernieuwde aanleg van de Aalterbaan in 1957 doorheen het erf, verdween een deel van het erf en kwam een klein deel met omgrachting aan de overkant van de baan te liggen. Hoeve gaat terug tot minstens de 12de eeuw.

Kapel

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: kapellen (gebouwen en structuren), muurresten
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De oorspronkelijke 18de-eeuwse kern van het woonhuis, meer bepaald de voor- en de achtergevel, werd grotendeels opgetrokken op een zandstenen funderingsmuur, die vrijwel zeker kan in verband gebracht worden met de voormalige kapel. Tijdens rioleringswerken nabij de oostgevel kon op ca. 6,50 m buiten de gevel de fundering van de oostelijke zijgevel van de kapel waargenomen worden.
Aan de hand van de aangetroffen muurrestanten komen we tot een rechthoekige kapel met een lengte van 17,80 m en een breedte van 6 m (binnenwerks).


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Papinglohoeve


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Papinglo hoeve [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/39390 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.