Grote Molen - Kerkhofmolen

Beschrijving

Het huidige molengebouw dateert uit 1758 maar daarvoor bestond er al een molen. De eerste vermelding dateert uit 1472.

Graafwerken aan de westzijde van de watermolen legden enkele muurfunderingen en een vloertje bloot.

Eén van de muurfunderingen was tegen de westelijke buitenmuur van de molen gemetseld met een witgrijze mortel. Ze bestond uit bakstenen (16x8x4cm) die kops geplaatst waren. Na een hoek van 90° liep de funderingsmuur uit op een uitbraakspoor. De keermuur aan de zijde van de Demer was gefundeerd met eenzelfde soort baksteen, gemetseld met een geelgrijze mortel. Deze muur was bovenaan afgedekt met grote geribde gobertangestenen. Ook deze keermuur maakte een hoek van 90°. Samen vormden alle funderingsresten een vertrek van ongeveer vier op vier meter.

De deels uitgebroken vloer van dit vertrek was gemetseld in bakstenen met een witgrijze mortel. Alle bakstenen lagen op hun grootste zijde in dezelfde richting.

Op oude kaarten en foto’s is dit bijgebouw aan de watermolen nergens terug te vinden. Uit welke periode het dateert, is voorlopig niet te achterhalen. De aangetroffen muurresten worden in situ bewaard.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Watermolen