Achelse Dijk

Beschrijving

De kleine concentratie van urnen en losse crematies bij de Achelse Dijk ligt aan de oostelijke rand van de grote necropool. Het toponiem Dijk duidt op vijvers of vennen die langs de Prinsenloop zijn ontstaan. De vindplaats is gelegen op de westelijke flank van dit beekdal, waar de Koevoordenloop - een kunstmatige afwateringsgracht - er in uitmondt. Deze vindplaats vormt samen met andere vondsten uit de buurt een necropool die zich uitstrekt over een afstand van ca. 1,5km.

Het grafveld bestond uit een aantal kringgreppels (omsloten, oorspronkelijk wellicht grafheuvels) met een grotere groep vlakgraven (17-tal) ertussen verspreid:

-Een geplunderde kringgreppel (13,5 m diameter) met centrale bijzetting, paalgat, een kuiltje (houtskool + enkele silexsplinters) en de sporen van een heuvellichaam.
-Drie niet-geplunderde kringgreppels: Kringgreppel (5,3 m diameter) met een losse crematie in het centrum en 2 secundaire urnbijzettingen; Een kringgreppel (6,7 m diameter) met centrale urnbijzetting en een paalkuil; Een Kringgreppel (5 m diameter) met een entrale crematie met een bijpotje.

Deze begrafeniszone besloeg een opp. van ca. 30 bij 25 meter. Het aardewerk en een 14C datering plaatsen de site in de late bronstijd- vroege ijzertijd.

Auteurs: Arts, Annick

Lithisch materiaal

Datering: mesolithicum
Typologie: archeologische objecten, vondstenconcentraties
Materiaal: lithisch materiaal, vuursteen
  • Erfgoedonderzoek Pelt
    • Bron: Bauwens-Lesenne, M. 1968: Bibliografisch repertorium der oudheidkundige vondsten in Limburg (vanaf de vroegste tijden tot aan de Noormannen), Oudheidkundige repertoria. Reeks A. Bibliografische repertoria VIII, 256