Tijdens de begeleiding werd het bruggenhoofd dat reeds werd aangetroffen in 1988/89 opnieuw vrijgelegd en werd aan de overkant van de gracht het andere bruggenhoofd uit de 16de eeuw aangetroffen. Het bestaan van dit bruggenhoofd was verwacht door De Meulemeester en was gepland om op te graven (indien aanwezig) vanaf 1991, samen met een onderzoek op het neerhof. Het aantreffen en vrijleggen van het tweede bruggenhoofd resulteerde in een beter bewaard spiegelbeeld van het gekende bruggenhoofd en gaf hierdoor meer informatie over de afwerking van het bruggenhoofd met een ingesneden voeg en twee verflagen. Er kon bijkomend worden vastgesteld dat niet alleen het heuvellichaam van de motte, maar ook minstens een deel van het neerhof bestond uit opgehoogde grond.
Het onderzoek in en rond de burchttoren vond nagenoeg volledig plaats binnen de reeds opgegraven zone van 1988/89. Hierbij werd het vlak van de eerste toren uit de 11de eeuw dat deels werd opgegraven door De Meulemeester niet bereikt omdat het te diep gelegen was. Hierdoor werd dit niet opgenomen in de ontsluitingswerken en blijft het behouden in situ. Van de toren uit 1170 werd een deel van de fundering vrijgelegd waarbij kon geconstateerd worden dat het ging om tufsteen van Lincent.
Doordat het onderzoek bestond uit een begeleiding waarbij de ontsluiting van het archeologisch erfgoed het doel van de werken was konden bepaalde zaken onmogelijk onderzocht worden zoals de mogelijke aanwezigheid van heipalen onder de bakstenen bruggenhoofden uit de 16de eeuw of het volledig vrijleggen van de eerste burcht uit het begin van de 12de eeuw onder de bestaande ruïne.
Andere begeleidingen dienen nog uitgevoerd te worden zoals de aanleg van het plein voor de kerk en het uitgraven van de gracht rond de burcht. Deze nog geplande onderzoeken kunnen het archeologisch potentieel van de site verder onderzoeken en samen met de resultaten van dit onderzoek en de opgraving van 1988/89 gevoegd worden om de historische bronnen te linken aan de aangetroffen archeologische resten.
Auteurs: Yperman, Wouter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie
Je kan deze tekst citeren als: Yperman W. 2024: Castrale motte en burcht [online], https://id.erfgoed.net/teksten/431432 (geraadpleegd op ).
Opperhof-neerhofstructuur: kerk en kerkhof op het neerhof.
Auteurs: Silkens, Bram
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Silkens B. 2003: Castrale motte en burcht [online], https://id.erfgoed.net/teksten/332930 (geraadpleegd op ).