waarneming

Romeinse Kassei I

archeologisch element
ID
51419
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/51419

Beschrijving

In 1997 - 1998 is er bij de Romeinse Kassei een soort erosiegeul opgegraven waarin meerdere crematie-, inhumatiegraven maar ook los menselijk en dierlijk botmateriaal zijn gevonden. Er is 6.500 m² worden opgegraven. Hier zijn 1137 sporen gedocumenteerd waaronder 22 inhumatiegraven en 180
crematiegraven. De begravingen dateren voor zover bekend in de 1ste , 2de en 3de eeuw n. Chr. Deze opgraving ligt binnen de contouren van het zuidwestelijk grafveld, op ca. 500 m ten zuidwesten van de 2de-eeuwse stadsmuur. Dit areaal ligt onmiddellijk ten westen van de zones die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zijn opgegraven. Op de overzichtsplattegrond van alle nog bewaarde graven is geen specifieke structuur te herkennen.
Nergens is er een aanduiding dat het grafveld in z’n geheel één of andere oriëntering had. In het oostelijk perceel lijken meer inhumatiegraven aanwezig te zijn dan in het westelijke perceel. Een deel van het onderzoeksareaal bleek in beslag genomen door een erosiegeul. De geul was op het oostelijk perceel ca. 2 m diep en gevuld met een relatief belangrijk aantal crematies en inhumaties als ook met materiaal dat niet direct aan begravingen kan worden toegeschreven (aardewerk, schedels van paarden en mensen). Op het westelijk perceel was de geul al meer dan 5 m diep. De erosiegeul bevindt zich tussen het wegtracé naar Bavay en het grafveld.


Auteurs: van der Velde, Henk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Romeins grafveld

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: begraafplaatsen, crematiegraven, inhumatiegraven, vaatwerk
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
22 inhumatiegraven: ongewone houdingen; nl. geplooid, gehurkt, rechtop zittend. Grafgiften zijn zeldzaam
180 crematiegraven
In het zuidelijk deel van de opgraving bevond zich een 2 à 5 meter diepe erosiegeul die gebruikt werd voor begraving en rituele deposities.
Inhumaties zijn hier vooral 1ste en 2de eeuw
laatste kwart 1ste eeuw-1ste kwart 3de eeuw

Romeinse sporen

Datering: Romeinse tijd
Typologie: wegen
Thema: Romeinse wegen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De rand van de kiezel van de Romeinse weg Tongeren - Bavai werd aangesneden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romeinse Kassei I [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/51419 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.