De middenpaleolithische site te Veldwezelt-Hezerwater

Beschrijving

Van 1995 tot 1998 zijn in de leemgroeve van de N.V. Vandersanden te Veldwezelt geologische en archeologische prospecties uitgevoerd. Van 1998 tot 2003 werden op de site ook zes opgravingcampagnes georganiseerd. 24 verschillende vindplaatsen met archeologische vondsten werden hierbij ontdekt en opgegraven. Deze onderzoeken leverden - naast belangrijke informatie om de evolutie van klimaat en landschap te begrijpen - ook archeologische resten van drie verschillende jachtkampen van Neanderthalers (de zogenaamde VBLB-, TL- & WFL-Sites) en twee openlucht extractieplaatsen van vuursteen (de zogenaamde VLL & VLB Sites) op. De sites dateren uit het middenpaleolithicum.

Beschermd als archeologische site (07/12/2007) Topografisch gezien neemt de helling van de linkeroever van het Hezerwater een strategische positie in het omliggende landschap in. De archeologische site beslaat echter niet alleen het dal en de opeenvolgende linkeroevers van het Hezerwater, maar strekte zich ook uit over de gehele westelijke rug, die hoger in het landschap gelegen is. De locaties in het dal en op de linkeroevers zijn volledig opgegraven en dus niet meer in situ aanwezig. De westelijke rug - die tot aan het Albertkanaal doorloopt - werd niet opgegraven. Dit deel van de site is dus nog intact bewaard tot aan de rand van het Albertkanaal. Een leemprofiel vormt op het terrein de grens tussen het oostelijke opgegraven gedeelte van de site en het westelijke nog aanwezige gedeelte van de Neanderthaler site. Het is deze zone (inclusief de leemprofielen) die onderwerp zijn van bescherming.

Auteurs: Silkens, Bram

Jachtkampen

Datering: middenpaleolithicum
Typologie: kampplaatsen
  • Archeologische opgravingen Lanaken
    • Bron: Van den Hove P. 2007: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL2531, Lanaken: Middenpaleolithische site Veldwezelt-Hezerwater en talud.
      Archief ()
  • Archeologische veldkartering Lanaken
    • Bron: GROENENDIJK A.J., MEIJS E.P.M. en DE WARRIMONT J.P. 1998: Midden-Paleolithisch onderzoek in de Hezerwatergroeve te Veldwezelt (B) bij Maastricht. Archeologie in Limburg 78, 70-74.