Haksberg R2

De vondsten zijn verspreid over een zacht hellend plateau.

Het betreft een heterogene collectie met voornamelijk vuursteen artefacten, met een duidelijke neolithische component (o.m. kern op gepolijste bijl, maar ook grote afslagen, 1 grote kling met gebruiksretouches), maar wellicht ook mesolithicum (microklingen, aanwezigheid van wommersom).

Bij het ensemble zijn meer dan 100 werktuigen in vuursteen en wommersomkwartsiet: schrabbers, combinatiewerktuig, trapezium, spits, pijlsnede, pijlpunten, klingen, bijl, maal-en slijpsteen. Vier stukken zijn duidelijk paleolithicum: één massieve afslag met vorstschade is herbruikt (afslagnegatieven gaan door patina maar zijn zelf niet meer gepatineerd). Eén boord lijkt geretoucheerd alhoewel door de dikke patina niet helemaal kan uitgesloten worden dat het om pseudoretouches gaat. Een tweede dik fragment sluit hierbij aan. ook hier is één boord mogelijk bewerkt alhoewel de onregelmatigheid van de 'retouches' eerder doet vermoeden dat het om boordschade gaat. Beide stukken zijn vervaardigd uit matig fijnkorellige, beige vuursteen. Twee stuks zijn vervaardigd uit fijnkorrelige, gevlekte vuursteen, wellicht grijs maar beige gepatineerd (hierdoor is kleur niet helemaal goed te zien). Ze vertonen beide een sterk windglans en zijn in tegenstelling tot de andere 2 stukken slechts heel licht gerold. Het gaat om een kern met centripetale afslagen (beide zijden). Deze kan als discoïdekern geïnterpreteerd worden. Het tweede stuk is een bifaciale schrabber. De collectie bevat daarnaast nog wit gepatineerde afslag(fragmenten), waarvan 1 met mogelijke vorstschade. Maar diagnostische stuks ontbreken verder.

Auteurs: Meylemans, Erwin

Artefacten meso- en neolithicum