Meerdaalwoud grafheuvel 16

Beschrijving

Volgens Dens was dit de enige Gallo-Romeinse grafheuvel die in augustus 1906 nog niet werd geschonden. De afgeknotte kegel heeft nu nog een diameter van 9m aan de basis en 3,50m aan de top. De hoogte was 2m. De heuvel werd in opeenvolgende lagen opgetrokken: de eerste genomen uit de omtrek van de heuvel, zodat rond de voet van de heuvel een soort gracht ontstond. De bovenlagen werden wat verder gehaald en één van deze lagen is veel donkerder van kleur en bevatte vele Romeinse resten. De verbrande beenderen en grafgiften waren niet zoals gebruikelijk in een holte of oculus begraven, maar werden gewoon bovenop de grond geplaatst. Bij het ophogen van de heuvel moet het vaatwerk aldus- want het werd rechtop gevonden – zorgvuldig met aarde bedekt geweest zijn, zodat het rechtop kon blijven staan. De schikking is in zoverre interessant, dat het duidelijk ter ere van de begravene werd meegegeven. De overledene, aanwezig in de vorm van veraste resten, had aan zijn linkerzijde twee kommen voor etenswaren, en voor hem twee kruiken met handvat en een glazen flesje. Aan zijn rechterzijde vond men twee diepe borden en een terra sigillata schaal. Wat verder, op ca. 0,50m afstand lag een hoop ijzerwerk, duidelijk verbrand en tot één klomp samengeroest. Men kon er duidelijk grote spijkers en met brons beklede hoekplaatjes in onderscheiden. Dit was ongetwijfeld het ijzerwerk van de kist waarin de overledene werd verast en welke samen met de asresten uit de brandstapel werd verzameld. Van de inhoud die Dens opgroef werd nog niets teruggevonden. In 1981  werden ook Romeinse scherven aardewerk van deze heuvel opgeraapt. De stukken konden eveneens gedetermineerd worden in de Romeinse periode, en werden geschonken een het depot van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Auteurs: Meylemans, Erwin

Tumulus

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: crematiegraven, grafheuvels, tumuli
Materiaal: aardewerk
Thema: Romeinse tumuli
Afmetingenset: ()
Aantal 1 st

Beschrijving:
Volgens Dens de enige tumulus die niet geschonden was.
De verbrande beenderen en grafgiften waren op de grond geplaatst en hierop werd de heuvel opgericht.
terra sigillata, gevernist aardewerk, mortaria, grijze scherf, glas, ijzerwerk, brons
datering volgens S. Adriaenssens (ceramiek): eind 2de eeuw na Chr.