Kasteel te Wolfshagen

Beschrijving

Tijdens werken voor nutsleidingen en tuinwerken op het voormalige domein van het kasteel Wolfshagen aan de Frans Walravenstraat 82 te Lot in de onmiddellijke nabijheid van en rond de nog bestaande gerestaureerde portierswoning werden aan de zuidwestzijde talrijke restanten van bakstenen muren funderingen en een water- of beerput aangetroffen. De vondsten gebeurden na de afbraak, na 2016, van een zuidelijke recentere aanbouw van de portierswoning. De eigenaar legde deze gedeeltelijk bloot en verwittigde het agentschap Onroerend Erfgoed. Een archeoloog van het agentschap ging ter plaatse kijken. Die dag werden alle muurrestanten gedocumenteerd. De archeologische vondsten die door de eigenaar vooral in de water- of beerput werden aangetroffen, werden ter verdere studie meegenomen. Ook enkele vondsten die tijdens de restauratie van de woning onder vloeren en in het gebouw werden aangetroffen werden meegenomen.

Op ditzelfde terrein werd begin in 2016 al een toevalsvondst gedocumenteerd waarvan een onderzoeksrapport werd opgesteld.

Auteurs: Vynckier, Geert

19de-eeuwse grondsporen

Datering: eerste kwart 19de eeuw, tweede helft 18de eeuw
Typologie: afvalkuilen, beerputten, bouwmaterialen, gebouwplattegronden, ovens, recreatieve objecten, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, glas, metaal, pijpaarde

Beschrijving:
Samengevat behoren de aangetroffen resten grotendeels toe aan de koeienstal, met aansluitend een oven, een werkplaats voor de bakker en een water- of beerput, dus aan de gebouwen die op het einde van de 18de maar meer waarschijnlijk in het begin van de 19de eeuw, na de verkoop tijdens de Franse bezetting, werden opgebouwd. Ook het gebruikte baksteenformaat van 22x10x5cm wijst in die richting.
Het aangetroffen materiaal in de water- of beerput dateert van het begin van de 19de eeuw en loopt door tot de eerste helft van de 20ste eeuw.

Motte

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: motteheuvels, mottekastelen

Beschrijving:
De oorsprong van de kasteelsite klimt mogelijk op tot de 12de eeuw toen op deze plaats een feodale motte lag; ze behoorde toe aan de heren van Aa, een van de oudste en rijkste families van Brabant. De motte maakte deel uit van het verdedigingssysteem van hun domeinen. In de loop der eeuwen werd het kasteel veelvuldig verbouwd maar het behield steeds een oude kern. De Ferrariskaart van 1771-1777 toont een waterkasteel binnen een nagenoeg rechthoekige omgrachting met toegangsdreef ten noordwesten als verbinding met de Bergensesteenweg; binnen de omgrachting zijn enkele kleinere gebouwen aangeduid; het geheel wordt betiteld als Ch(âte)au de Loth.