waarneming

Sint-Niklaaskerk

archeologisch element
ID
6368
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/6368

Beschrijving

Tijdens het uitgevoerde archeologisch onderzoek werden funderingen van de Sint-Niklaaskerk vrijgelegd. Er werden echter geen funderingen aangetroffen van nog niet gekende bouwfases. De aangetroffen funderingen dateren uit dezelfde periode als de bovenliggende muren. Er werden dus geen oudere funderingen onder de funderingen van de huidige kerk aangetroffen. Het was al geweten dat de huidige kerk was opgebouwd uit verschillende bouwfases. Deze bouwfases waren (deels) nog te zien in de funderingen. Zo waren de funderingen ter hoogte van de uitbreiding van de kerk in 1821 minder diep aanwezig dan de funderingen onder het ouder deel van de kerk. Ook werd ter hoogte van de sacristie een afwijkende fundering aangetroffen aangezien het om een latere toevoeging aan de kerk gaat (gebouwd in de 17e eeuw, maar herbouwd in 1955).
Ook was er een verschil te zien tussen de noordelijke en zuidelijke gevel. Langs de noordelijke gevel zijn reeds in het (recente) verleden funderingswerken uitgevoerd. Zo waren in werkput 1, 2 en 4 onder/langs de steunberen betonnen funderingen aanwezig en was langs deze gevel de bovenkant van de fundering bedekt met teerverf. Langs de zuidelijke gevel waren deze betonnen funderingen en teerverf niet aanwezig. In werkput 6 en 7 werden onder de natuurstenen fundering een funderingslaag aangetroffen, bestaande uit een puinlaag (fragmenten baksteen en natuursteen).


Auteurs: Claessens, Sara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie

Kerhof

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: inhumatiegraven, kerkhoven
Gebeurtenis:
  • Erfgoedonderzoek
    • Bron: De Maegd C. en Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen, 2n, 167-169
      Literatuur ()
    • C.K.:Bouwen2n
  • Erfgoedonderzoek Gooik
    • Bron: Verbesselt J. 1993: Het Hernegewoud en Vollezele, Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, deel 25, 527.
      Literatuur ()
    • C.K.:Verbesselt:1993a

Kerk

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, volle middeleeuwen
Typologie: kerken, muurresten, puinlagen
Materiaal: aardewerk, natuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De Sint-Niklaaskerk is opgebouwd uit delen die uit verschillende perioden dateren. Zo heeft de rechthoekige toren tussen schip en koor een romaanse oorsprong (12e eeuw). Deze romaanse kerk bestond vermoedelijk uit een éénbeukig volume met een toren in het oosten. Samen met de locatie van de doopkapel is deze toren echter het enige wat van deze romaanse kerk overblijft.


Relaties

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Niklaaskerk [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/6368 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.