Witte Hoeve

Beschrijving

De aanleiding tot het onderzoek vormde de restauratie van het bestaande woonhuis en de uitbreiding door middel van een nieuw ondergronds volume. In 2014 werd er reeds een vooronderzoek uitgevoerd door middel van proefsleuven. Op basis van de bekomen resultaten werd een vervolgonderzoek in de vorm van een vlakdekkende opgraving aanbevolen.

Tijdens het archeologisch onderzoek kwamen in het totaal 101 archeologische sporen, verspreid over twee werkputten, in werkput 1 en 3, aan het licht. De grootste concentratie aan archeologische sporen werd aangetroffen in WP 1 met in totaal 89 sporen.

Uit de stratigrafische opbouw van de site kunnen de aangetroffen sporen relatief gedateerd worden tussen de 16de eeuw en de 19de eeuw. De oorspronkelijk zeer ruime centrale mestkuil in werkput 2 had een diameter van ca. 36 m en werd geleidelijk “verkleind” door middel van demping in de loop van de 18de eeuw, wellicht in functie van het creëren van extra bouwterrein. In ieder geval werd het noordelijke gedeelte gedempt in functie van de bouw van de eerste dwarsschuur. De reeds aanwezige kuilen en de houten beerton werden in die fase opgegeven. Het centrale gedeelte bleef als mestkuil fungeren tot enkele decennia geleden. De mogelijkheid bestaat dat de oorspronkelijke mestkuil ontstaan is als een kolkgat ten gevolge van een dijkdoorbraak, zoals er in de buurt van de hoeve zich nog een drietal van zulke diepe kuilen bevinden.In werkput 3 werd een waterput aangetroffen die in verband kan gebracht worden met een oudere voorloper van de huidige hoeve. De opvulling kwam tot stand rond 1600/1620 toen de waterput opgegeven werd. In deze periode bevond zich ter hoogte van de hoeve immers het Spaanse hoofdkwartier van Fontaine tijdens de Tachtigjarige Opstand. De vondst van een fragment van een natuurstenen kanonskogel in de opvulling doet veronderstellen dat de vulling tot stand kwam tijdens of net na de militaire bezetting rond 1620. Verdere aanwijzingen voor militaire aanwezigheid of aanwijzingen die verwijzen naar het versterkte legerkamp werden niet aangetroffen en is mogelijk het gevolg van de kortstondige gebruiksduur van het kampement tussen ca. 1622 en 1627.Na de opgave lijkt het areaal een tijdlang in gebruik geweest te zijn als akkerland. In een latere fase, eind 17de eeuw, werd het geheel overbouwd door het huidige hooghuis. In een volgende fase werd in het oostelijk deel van werkput1 een gedeelte van de aanwezige mestkuil gedempt en het terrein deels opgehoogd in functie van de bouw van de eerste schuur ten laatste omstreeks1770. (cfr. Kaart van Ferraris). In de loop van de 19de en 20ste eeuw werd de schuur verder aangepast en vergroot tot een dorsschuur van het Zeeuws-Vlaamse type, met in de lange zijden in-en uitrijpoorten en dorsvloeren.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

18de - 20ste eeuw

Datering: 18de eeuw, 19de eeuw, eerste helft 20ste eeuw
Typologie: kuilen, mestvaalten, muurresten, ophogingslagen, schuren
  • Archeologisch onderzoek Witte Hoeve
    • Bron: BELDE G., COENAERTS J. & PYPE P. 2018: Een post-middeleeuwse boerderij in de polders en aanwijzingen voor militaire aanwezigheid rond 1600? Archeologisch onderzoek op de site van de Witte Hoeve te Knokke, (West-Vlaanderen), ABO Archeologische Rapporten 531.