Sint-Blasius en Sint-Margrietkerk

Beschrijving

Oudste vermelding van 1087, waarbij de kerk door de graaf aan de abdij van Drongen geschonken werd. Vermoedelijk heropgebouwd en gewijd in 1121 onder naam van Heiligen Blasius, Livinus en Margaretha. Driebeukige kruiskerk met transept en kruisingstoren in romaanse-gotische stijl, met 15de-eeuwse zijbeuken, in de 18de eeuw verbouwd. In 1853 toevoeging van sacristieën. Vernield tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog (25 mei 1940).

Auteurs: Nachtergaele, Kenneth; Tency, Heidi

Begravingen in de kerk

Typologie: inhumatiegraven
Materiaal: bot (menselijk)

Beschrijving:
Bij het openbreken van de vloer van de kerk werd menselijk botmateriaal gevonden in los verband, vrijwel onmiddellijk onder de huidige kerkvloer. Evaluatie ter plaatse laat zien dat op minder dan 1m onder het vloerniveau de moederbodem aanwezig is. Het pakket hierboven bestaat uit een grijsbruin pakket met verspreid botmateriaal. De stratigrafische opbouw laat veronderstellen dat een deel van de oorspronkelijke stratigrafische opbouw is afgegraven en dat er verstoring heeft plaatsgevonden n.a.v. de bouw van de huidige kerk (eind jaren '50 vorige eeuw).

Monumentaal Relict

Datering: middeleeuwen
Typologie: kerken, kerkhoven

Beschrijving:
- verbouwingen + sacristie bijgevoegd
- verwoest in WO I en WO II ( tijdens respectievelijk houten en stenen kerk als noodkerk) en erna heropgebouwd
- oudere elementen bewaard in het muurwerk
- ontstaan?, wel 14de eeuwse elementen in het muurwerk