waarneming

Menen Yvonne Serruysstraat 10-14

archeologisch element
ID
979531
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979531

Beschrijving

Op de lokatie van een klooster, maar naast het pand wordt een nieuwe parking aangelegd. Om te zien of de werken de sporen van het klooster raken werd een proefputtenonderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat er voldoende buffer was om te besluiten dat de werken geen schade zouden toebrengen. Er werden drie muren en een waterhoudende structuur aangetroffen. Eén muur is recent, de 2 andere en de waterhoudende structuur omvatten materiaal uit de late 15de- 16de eeuw.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: GATE

Muren

Datering: 17de eeuw
Typologie: muurresten
Context: kloosters
Materiaal: steen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
het onderzoek geeft geen uitsluitsel over de 3 aangetroffen muren. Ze zijn alle 3 zo zwaar gebouwd dat ze alle drie in aanmerking komen als funderingsmuur van een kloostergebouw. Twee bakstenen muren zijn identiek en liggen naast elkaar. Een derde muur kent twee bouwfasen waarvan de oudste zou teruggaan tot de 17de eeuw. Deze oudste fase omvat brokken gerecycleerde kalkzandsteen.

Waterhoudende structuur

Typologie: waterkuilen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Onbepaalde waterhoudende structuur, mogelijk een gracht of een poel. Eventueel teruggaand tot de gracht en wal situatie waartegen het klooster in de 17de eeuw aangebouwd is.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Menen Yvonne Serruysstraat 10-14 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979531 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.