Kasterlee Markt

Beschrijving

Tijdens een onderzoek door middel van proefsleuven en -putten zijn op de Markt (vermoedelijk) middeleeuwse paalkuilen en kuilen gevonden, evenals dubbele greppels die uit de nieuwe tijd dateren. Rond de Sint-Willibrorduskerk kwamen resten van het kerkhof uit de periode van de 19de tot de eerste helft van de 20ste eeuw aan het licht.

Auteurs :  Debruyne, Sofie
Datum  : 12-08-2020

Middeleeuwse sporen

Datering: middeleeuwen
Typologie: kuilen, paalsporen

Beschrijving:
Op de Markt zijn paalkuilen en kuilen gevonden die waarschijnlijk uit de middeleeuwen dateren. De paalkuilen bevonden zich onder het plaggendek dus zijn ouder dan de 13de eeuw.

Het kerkhof rond de Sint-Willibrorduskerk

Datering: 19de eeuw, eerste helft 20ste eeuw
Typologie: funeraire, rituele en religieuze objecten, grafkuilen, individuele graven, kistgraven, kleding en -accessoires, kleinsculptuur, mensengraven, versieringsonderdelen van voorwerpen
Context: kerkhoven
Materiaal: hout, koper, kunststof, menselijk bot, metaal, textiel

Beschrijving:
In de zone rond de kerk zijn resten van begravingen met een datering in de 19de of eerste helft van de 20ste eeuw gevonden:
- 17 inhumatiegraven: bewaring van menselijk botmateriaal, houten kisten, kistversieringen en -nagels, grafgiften (Jezusbeelden, decoratieve engeltjes, paternoster) en onderdelen van kleding (knoopjes van kunststof)
- delen van grafkuilen en knekelputten
- textielresten

Dubbele greppels uit de nieuwe tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: greppels
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Op de Markt zijn dubbele greppels aan het licht gekomen. Ze dateren vermoedelijk uit de nieuwe tijd, omdat er aardewerk met een datering vanaf de 17de eeuw in aanwezig was:
- 1 fragment faience
- 3 fragmenten grijsbakkend aardewerk