waarneming

Kasterlee Markt

archeologisch element
ID
979655
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979655

Beschrijving

Tijdens een onderzoek door middel van proefsleuven en -putten zijn op de Markt (vermoedelijk) middeleeuwse paalkuilen en kuilen gevonden, evenals dubbele greppels die uit de nieuwe tijd dateren. Rond de Sint-Willibrorduskerk kwamen resten van het kerkhof uit de periode van de 19de tot de eerste helft van de 20ste eeuw aan het licht.


Auteurs :  Debruyne, Sofie
Datum  :

Dubbele greppels uit de nieuwe tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: greppels
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Op de Markt zijn dubbele greppels aan het licht gekomen. Ze dateren vermoedelijk uit de nieuwe tijd, omdat er aardewerk met een datering vanaf de 17de eeuw in aanwezig was:
- 1 fragment faience
- 3 fragmenten grijsbakkend aardewerk

Het kerkhof rond de Sint-Willibrorduskerk

Datering: 19de eeuw, eerste helft 20ste eeuw
Typologie: funeraire, rituele en religieuze objecten, grafkuilen, individuele graven, kistgraven, kleding en -accessoires, kleinsculptuur, mensengraven, versieringsonderdelen van voorwerpen
Context: kerkhoven
Materiaal: hout, koper, kunststof, menselijk bot, metaal, textiel
Gebeurtenis:

Beschrijving:
In de zone rond de kerk zijn resten van begravingen met een datering in de 19de of eerste helft van de 20ste eeuw gevonden:
- 17 inhumatiegraven: bewaring van menselijk botmateriaal, houten kisten, kistversieringen en -nagels, grafgiften (Jezusbeelden, decoratieve engeltjes, paternoster) en onderdelen van kleding (knoopjes van kunststof)
- delen van grafkuilen en knekelputten
- textielresten

Middeleeuwse sporen

Datering: middeleeuwen
Typologie: kuilen, paalsporen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Op de Markt zijn paalkuilen en kuilen gevonden die waarschijnlijk uit de middeleeuwen dateren. De paalkuilen bevonden zich onder het plaggendek dus zijn ouder dan de 13de eeuw.


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Sint-Willibrordus


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasterlee Markt [online] https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979655 (Geraadpleegd op )