waarneming

Ninove Clément Behnplein - Dreefstraat

archeologisch element
ID
979783
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979783

Beschrijving

Tijdens het onderzoek werd een archeologisch vlak aangelegd in het noorden van zone 1 dat zich situeerde tussen ca. +11,30m TAW in het westen à +11,10m TAW in het noorden. Daar werden diverse muur-, vloer- en kelderstructuren gevonden die teruggaan tot de Nieuwe en Nieuwste Tijd. Ook kon in een coupe op muur S24 een 14de-15de- eeuwse laag herkend worden die gelinkt kan worden aan de vroegere stadsgracht of Dendermonding.

Daarnaast werd er ook een zicht verkregen op de locatie van de oude stadsgracht in de late middeleeuwen, aangezien er daarvan een pakket werd aangesneden die aan de hand van C14-datering gedateerd kon worden tussen 1390-1440 n.Chr.


Bron     : Pepermans J. 2019: Eindverslag. Verslag van resultaten. Opgraving onder de vorm van een werfbegeleiding. Ninove Dreefstraat (prov. Oost-Vlaanderen). Ingelmunster: Monument Vandekerckhove nv.
Auteurs :  MONUMENT - VANDEKERCKHOVE
Datum  :

Late middeleeuwen muur

Datering: late middeleeuwen
Typologie: muurresten
Materiaal: natuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Natuurstenen muur die mogelijk zou kunnen teruggaan tot de late middeleeuwen. Dit kan echter niet gestaafd worden. De muur diende waarschijnlijk als fundering voor een bovenbouw.

Late middeleeuwen stadsgracht

Datering: eerste helft 15de eeuw, tweede helft 14de eeuw
Typologie: grachten (verdedigingselementen)
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Bij een coupe geplaatst op muur S24, kwam zo ook nog wel een oudere laat 14de - begin 15de eeuwse laag aan het licht die vermoedelijk in verband staat met de oude
stadsgracht.

Nieuwe tijd vloer - muurresten

Datering: nieuwe tijd
Typologie: muurresten, vloeren
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Halfronde vloer met brandsporen aangetroffen met bijbehorende boord en muren die mogelijk teruggaan tot de nieuwe tijd. (mogelijk zijn ze echter recenter)

Nieuwste tijd kelders

Datering: nieuwste tijd
Typologie: kelders
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Kelders die op basis van baksteenformaten, mortelmateriaal en pleisterwerk gedateerd worden in de nieuwste tijd.

Nieuwste tijd muurresten

Datering: nieuwste tijd
Typologie: muurresten
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De muurresten bevinden op de locatie waar zich sinds 1862 garen -en staalfabriek Van Mol bevond, maakten de aangetroffen structuren daar hoogstwaarschijnlijk deel van uit.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Ninove


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ninove Clément Behnplein - Dreefstraat [online] https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979783 (Geraadpleegd op )