Tijdens de archeologische opgraving werden 38 archeologische sporen geregistreerd. De meerderheid van deze sporen betreffen paalsporen, grachten en greppels en enkele kuilen. Een achttal paalsporen konden toegewezen worden aan een bootvormige, volmiddeleeuwse houtbouwstructuur. Naast een gebouw werden verschillende grachten en greppels aangetroffen die mogelijks deel uitmaken van de erfafbakening en/of erfindeling. Eveneens een (water)kuil werd aangetroffen in het noorden van het plangebied. Deze structuren betreffen bewoningssporen uit de volle middeleeuwen. Uit de late middeleeuwen dateren enkele greppels. We kunnen dus stellen dat het plangebied langdurig in gebruik was als landbouwgebied en lokaal rurale bewoning kende sedert de middeleeuwen tot het in de jaren 1980 werd ingericht als sportcomplex.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2021: Rijksweg zwembadcomplex [online], https://id.erfgoed.net/teksten/361815 (geraadpleegd op ).
Deze site is gedetecteerd aan de hand van proefsleuven en zal nog opgegraven worden. Voorlopig kon 1 gebouw herkend worden met een noordwest-zuidoost oriëntatie. Het vondstenmateriaal is vrij beperkt maar laat toch toe twee fasen te herkennen: 1050-1125 en 13de-14de eeuw. De sporen bestaan uit paalsporen, greppels en enkele kuilen.
Auteurs: Pieters, Marnix
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Pieters M. 2020: Bewoning uit de volle en late middeleeuwen aan de Hernieuwenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/358551 (geraadpleegd op ).