Nazareth Eke Kouter

Beschrijving

Tijdens de opgravingen werd vermoedelijk slechts een deel van een woonerf, dat zich mogelijk nog verder naar het oosten uitstrekt, aangesneden. OpĀ  basis van het vondstmateriaal en de C14-dateringen op een wandpaal (S17) van het hoofdgebouw en een paalkuil (S11) van spieker 1 kunnen de aangetroffen structuren gedateerd worden in de vroege ijzertijd. Het woonerf bestond uit een gedeeltelijk aangesneden hoofdgebouw aan de noordoostelijke zijde van het terrein met ten westen twee spiekers van 2,3m op 2,1m (SP 1) en 2,3m op 1,8m (SP 2). In het zuidelijke gedeelte van het studiegebied kon een greppel herkend worden waarin aardewerkfragmenten uit de ijzertijd gerecupereerd zijn. Het is niet heel duidelijk of deze greppel het woonerf afbakent. In het zuidelijke gedeelte van het terrein situeren zich twee brandrestengraven die in de late ijzertijd/vroeg-Romeinse tijd dateren. Mogelijk behoren deze toe aan een groter grafveld dat zich verder uitstrekt in zuidelijke, noordelijk en/of oostelijke richting.

Naast een gracht en greppel uit de volle middeleeuwen, een T-vormige grachtstructuur uit de nieuwe tijd en de twee loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog, werden geen verdere (bewonings-)sporen aangesneden

Bron     : Acke B., Bracke M., Van Quaethem K., Fonteyn P., Hagen J. & Wyns G. 2019: Eindverslag Eke Kouter. Verslag van Resultaten. Moerbeke-waas: Acke & Bracke bvba.
Auteurs :  Acke & Bracke bvba
Datum  : 02-09-2020

Volle middeleeuwen grondsporen

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: grachten (infrastructuur), greppels
  • Nazareth Eke Kouter (materiaalstudie: archeologische opgravingen: van 20-08-2018 tot 24-08-2018)
    • Bron: Acke B., Bracke M., Van Quaethem K., Fonteyn P., Hagen J. & Wyns G. 2019: Eindverslag Eke Kouter. Verslag van Resultaten. Moerbeke-waas: Acke & Bracke bvba.