Kadijk Fase 1

Beschrijving

Tijdens de archeologische opgraving werden in totaal 104 sporen aangetroffen en geregistreerd. De meeste sporen zijn van antropogene oorsprong, vijf sporen bleken natuurlijk te zijn. De archeologische sporen kunnen voornamelijk geïnterpreteerd worden als bewoningssporen en kunnen globaal in volgende categorieën opgedeeld worden, nl.: paalkuilen, greppels en overige kuilen. Ook werden er zeven recente begravingen van jonge varkens of biggen gevonden. Een aantal van de 58-tal paalkuilen die werden aangetroffen kunnen geassocieerd worden met elkaar en behoren tot eenzelfde structuur of gebouwplattegrond. In Zone 1 werd een bootvormig (bij)gebouw aangetroffen, met bijhorende huisgreppel, dat op basis van de kenmerken in de volle middeleeuwen te dateren is. Het betreft een type H2 (ca. 1100-1175). De westelijke kopse kant lijkt een herstellingsfase te hebben gekend. In Zone 2 werd een vierpalige spieker aangetroffen die in de ijzertijd kan gesitueerd worden. Ook werden in deze zone vijf sporen aangetroffen die op basis van het schervenmateriaal in de bronstijd te situeren zijn. Daarnaast werd een zestal recente (19de-20ste-eeuwse) perceelsgreppels aangetroffen in Zone 1.

Bron: Claesen J., Van Genechten B., Verbeelen G., Dirix E., Sys A., Audenaert E., Keersmaekers E. & Bouckaert K. 2019: Eindverslag Overpelt - Kadijk. Verslag Van Resultaten, ARCHEBO – Rapport 2018A31. Kortenaken: ARCHEBO bvba.
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Bronstijd grondsporen