Bert Van Hoorickstraat

Beschrijving

Ingrijpende rioleringswerken in de Bert Van Hoorickstraat hebben een stuk patrimonium aan het licht gebracht waarover tot nu toe enkel wat schaarse historische gegevens voorhanden waren.

Door de ruime fotografische documentatie in combinatie met oud kaartmateriaal is er een beter inzicht bekomen in het traject van de Siesegembeek. Een waterloop die in de genese van de stad een belangrijke rol speelde. Ter hoogte van de Couverture werden muurrestanten gevonden. De locatie ligt net buiten de historische stadskern van Aalst. Bij de vondsten zat ook wat aardewerk. Ongeveer op deze plaats stond de 'Meuleschettekapel', afgebroken in 1894.

Auteurs: Jansen, Isabelle

17de-18de eeuwse scherven

Datering: 17de eeuw
Typologie: vondstenconcentraties
Materiaal: aardewerk, steengoed

Beschrijving:
Oxiderend gebakken aardewerk

Boldersbol

Datering: 19de eeuw
Typologie: recreatieve objecten
Materiaal: hout

Overwelfde beek

Typologie: beken, kaaimuren, palen
Materiaal: hout

Beschrijving:
In de bouwput waren restanten zichtbaar van de kanalisering van de Siesegembeek. Die bestaat uit muren gefundeerd op houten planken met eronder ingeheide houten palen.
Er zijn ook restanten van oeverbeschoeiing. Een datering geven voor deze sporen is niet mogelijk.

Verdwenen kapel

Datering: 17de eeuw
Typologie: kapellen (klein erfgoed)

Beschrijving:
De Meuleschettekapel werd al vermeld in 1668.

De naam verwijst naar een 'meuleschette' of 'molenschot'. Dat is het schot (houten bert) dat het water van de molenvijver op peil houdt, en waarmee het debiet dat naar het molenrad gaat kan geregeld worden.

De molen, die dus eigenlijk aan de basis ligt van de naamgeving, heeft beneden de Schoolstraat gestaan, ongeveer ter hoogte van de tweedehands kledingwinkel. De molenvijver heeft eventjes weer bloot gelegen door de afbraak van de couverture, en bestaat dus nog steeds.

De kapel werd in 1894 afgebroken en verplaatst omdat ze niet paste in de plannen voor de stratenaanleg.