waarneming

Linter Geldenakenstraat

archeologisch element
ID
980074
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980074

Beschrijving

Tijdens de pospectie met ingreep in de bodem werden 25 archeologische sporen aangetroffen, voornamelijk bewoningssporen (paalkuilen, greppels en kuilen). Er werden geen structruren herkend. Er werd ook een vermoedelijke leemwinningskuil aangetroffen. Het aangetroffen materiaal dateert zowel uit de Romeinse Tijd, de Volle en Post Middeleeuwen. Er werden scherven uit deze 3 periodes aangetroffen. De sporen zouden in de Romeinse periode of de Volle Middeleeuwen te dateren zijn. In de leemwinningskuil werd Post-Middeleeuws materiaal gerecupereerd.


Auteurs :  ARCHEBO bvba
Datum  : 07-09-2020

Romeins aardewerk

Datering: Romeinse tijd
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Aardewerk aangetroffen bij aanleg vlak, gedraaid, met beige en oranjerood baksel, 2 exemplaren met radstempelversiering.

Vol middeleeuwse scherven

Datering: 12de eeuw, volle middeleeuwen
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Scherven van een kookpot met manchetrand (2de en 3de kwart 12de eeuw) - uit Andenne. Losse vondst,

Post middeleeuwse leemwinningskuil

Context: extractiekuilen
Materiaal: aardewerk, ijzer
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Lemmet van een mes aangetroffen in post-middeleeuwse leemwinningskuil, samen met geglazuurd aardewerk.. 2 musketkogels (1550 - 1850) ook gesmolten brons, fragment van nagel aangetroffen bij metaaldetectie.(niet gedateerd)

Onbepaalde Sporen

Context: greppels, kuilen, paalkuilen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Tijdens de aanleg van de sleuven werden een groot aantal sporen aangetroffen, het gaat om kuilen, paalkuilen, waarvan er sommige mogelijk tot structuren (spiekers?) behoren en greppels. Er werden geen vondsten aangetroffen in deze sporen (met uitzondering van de postmiddeleeuwse leemwinningskuil). Alle vondsten waren aanlegvondsten. Op basis daarvan werd een site uit de Romeinse periode en de Volle Middeleeuwen verwacht.

Steentijd klingen

Datering: steentijd
Materiaal: vuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
2 fragmenten van een gebroken kling, Een fragment vertoont duidelijke gebruiksretouches.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Linter Geldenakenstraat [online] https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980074 (Geraadpleegd op 01-03-2021)