Esenweg 2-8

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7857
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden 6 archeologische sporen (incl. recent opgevulde inslagkraters) en enkele munitievondsten aangetroffen. De aangetroffen greppels kunnen op basis van de aflijning en opvulling in de postmiddeleeuwen of nieuwe tijd gedateerd worden.

De sporen die met Wereldoorlog I te relateren zijn, betreffen 3 inslagtrechters veroorzaakt door inslaande artillerieprojectielen. Deze kenmerken zich door een uiteenlopende vorm en afmetingen en de verspreide aanwezigheid van tactisch schroot afkomstig van gedetoneerde projectielen, vaak in associatie met afbraakpuin tot stand gekomen na de opruiming en nivellering van de verwoeste gewesten vanaf 1919.

In één van de inslagtrechters kwamen de stoffelijke resten aan het licht van minstens drie gesneuvelde soldaten die om het leven kwamen tijdens de Slag om Diksmuide (16 oktober tot 10 november 1914). Op dat ogenblik bevonden er zich in de onmiddellijke nabijheid troepen van de Franse Fusiliers Marins en Tirailleurs Sénégalais. Naast de stoffelijke resten is er ook nog de aanwezigheid van resten van standaarduitrusting zoals kogeltassen met onafgevuurde Lebel centraalvuurpatronen, fragmenten van een lederen schoen brodequin de marche model 1912 en een glazen fragment van een M2 gasmasker.

De drie stoffelijke resten werden aangetroffen in een opgevulde kuil van een granaatinslag en, op basis van de positie van de resten, klaarblijkelijk in een haast neergelegd in de inslag. In de nabije omgeving werden, met uitzondering van een granaatinslag, geen archeologische sporen of structuren aangetroffen die gerelateerd kunnen worden aan de vondstcontext met de gesneuvelde militairen.

Bron: Pype P. & Coenaerts J. 2019: Mort pour la France le 26 octobre 1914 Dixmude. Opgraving van 3 Franse oorlogsslachtoffers gesneuveld tijdens de Slag om de IJzer oktober-november 1914. Eindverslag, ABO Archeologische Rapporten 805. Gent: ABO.
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Franse gesneuvelden uit WO I

Datering: WO I
Typologie: bomkraters, deposities van menselijke resten, kleding en -accessoires, mijnkraters, sieraden, wapens en munitie
Materiaal: bot (menselijk), glas, goud, koperlegering, leer, messing, metaal, papier, zilver
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog