Vooronderzoek Muizen, voormalige Sint-Lambertuskerk

Beschrijving

Dit waarderingsonderzoek van de voormalige Sint-Lambertuskerk werd uitgevoerd om na te gaan of de ondergrondse relicten in aanmerking komen voor een bescherming als archeologische site. Eerder werd de toren als monument en de omgeving van de voormalige Sint-Lambertuskerk als cultuurhistorisch landschap beschermd.

Er werd tijdens het veldwerk vondstmateriaal aangetroffen. De meerderheid van dit vondstmateriaal werd aangetroffen in de dichting van de opgraving uit 1949. Bijgevolg ontbreekt hier de archeologische context en kunnen de vondsten uit dit pakket weinig nieuwe informatie opleveren.

De centraalbouw betreft geen Karolingisch bouwwerk, maar lijkt eerder in de Ottoonse of vroegromaanse periode te situeren.

Naast muurresten werden ook drie graven aangetroffen. Deze werden eveneens in 1949 al blootgelegd.

Bron     : Van den Notelaer D. (met bijdrage van N. Dolman) 2019: Onder den toren. Een archeologische evaluatie van de voormalige Sint-Lambertuskerk te Muizen, VEC Rapport 77. Geel: Vlaams Erfgoed Centrum bvba.
Auteurs :  VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Karolingische periode