Eeklo Huysmanhoeve

Beschrijving

Tijdens het archeologisch onderzoek naar het poortgebouw van de Huysmanhoeve werd slechts één put uitgegraven. Uitgebreide resultaten leverde dit niet op. De put is te situeren tegen de oostelijke wand van de doorgang. Op een diepte van -45cm onder het loopvlak (dit is het niveau van de bestaande gewapende betonbaan) is een versnijding in de muur vastgesteld. De kuil werd verder uitgegraven tot op een diepte van -135cm. Andere versnijdingen werden niet meer vastgesteld. Het overzicht werd echter gehinderd door de aanwezigheid van een pvc-buis en een elektriciteitskabel. Ondergronds werd een regelmatig Vlaams verband vastgesteld. De gebruikte bakstenen hebben een formaat van 27,5x12x8cm. Tussen de stenen was kalkmortel aanwezig (wittig en zandig). Het blootleggen van de ondergrondse muurresten leerde tevens dat de fundering op deze locatie nog in goede staat is. Eén van de zijprofielen werd geregistreerd. Dit toonde onder de afvoerbuis een lichtgrijze vulling. Deze was homogeen van uitzicht en bestond uit zandleem. Inclusies of vondsmateriaal werden niet waargenomen.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Datering: 13de eeuw, late middeleeuwen, nieuwe tijd