waarneming

Sint-Amanduskerk

archeologisch element
ID
980156
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980156

Beschrijving

Oorspronkelijk driebeukige hallenkerk uit de 15de of 16de eeuw, in 1583 hersteld na brand ten gevolge van de zogenaamde "Slag van Ingelmunster".

Tweede helft 17de eeuw: pastoor T. Boote (1669-1691) laat het nu nog deels bewaarde mobilair grotendeels vernieuwen en laat in 1669 een relikwie van de Heilige Justinus overbrengen, in datzelfde jaar stichting van de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw der zeven Weeën. Afbeelding van de oude kerk op de disbank van 1677 achteraan in de kerk en op plannen van 1726, getekend door J. Verhuyck in verband met een voor de Raad van Vlaanderen gevoerd conflict tussen het bisdom Doornik en de baronie van Ingelmunster over de bouwvalligheid van de toren: driebeukige hallenkerk met polygonale kruisingstoren.


Bron: Weyts L. 2019: Archeologische opgraving. Verslag van resultaten. Eindverslag. Ingelmunster kerk (prov. West-Vlaanderen). Ingelmunster: Monument Vandekerckhove nv.
Auteurs: Nachtergaele, Kenneth
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

11de - 12de eeuw

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: muurresten
Stijl: romaans
Materiaal: natuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Het archeologische onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de aanleg van een nieuw verwarmingssysteem in de kerk.

Er werd daarbij een stukje van een volledig in natuurstenen opgebouwde muur gevonden die meer dan waarschijnlijk deel moet uitgemaakt hebben van een romaans kerkgebouw uit de vermoedelijk 11de-12de eeuw. Dit bewijst het vermoeden van het reeds bestaan van een kleine eigen kerk bij de motte van Robrecht de Fries en bij de burcht van de latere heren van Ingelmunster.

Daarnaast werden restanten teruggevonden van de gotische kerkfase.

Interessant waren de vondsten van zowel een goed bewaarde grafsteen uit de 15de eeuw als van een grafkelder, die vermoedelijk eerder in de 16de-17de eeuw te dateren valt.

Late middeleeuwen - Nieuwe tijd

Datering: late middeleeuwen
Typologie: grafkelders, grafplaten, munten, vaatwerk
Stijl: gotiek
Materiaal: aardewerk, metaal
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Sint-Amandus


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Amanduskerk [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980156 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.