Steenweg op Nieuwrode 36

Beschrijving

Tijdens het landschappelijk onderzoek werden er 2 scherven handgevormd grijs aardewerk aangetroffen.

Het proefsleuvenonderzoek leverde paalkuilen, kuilen en greppels uit de volle middeleeuwen op. Bij 2 paalkuilen kon de kern van de paal nog herkend worden. De sporen werden gedateerd op basis van de vondsten: 1 wandfragment grijs gedraaid aardewerk, 2 wandfragmenten handgevormd vroeggrijs aardewerk, een wandfragment witbakkend Maaslands of roodbeschilderd Rijnlands (Pingsdorf), fragmenten van een kogelpot met een recht opstaande hals en een ongeveer haaks uitgeplooide rand, smeedslakken en verbrande leem. Enkele greppels dateren uit de volle tot late middeleeuwen. Er werd een wandscherf witbakkend Maaslands met restanten geeloranje loodglazuur, een randfragment grijs aardewerk en een randfragment vroeggrijs aardewerk in aangetroffen. Twee greppels en een zone met ploegsporen werden op basis van hun vulling die aansloot bij de bouwvoor aan de late middeleeuwen tot nieuwe tijd toegeschreven. Er werd een stuk bouwkeramiek en een randfragment roodgeglazuurd aardewerk in gevonden. De overige sporen werden omwille van de scherpe aflijning, donkere vulling en het recente vondstmateriaal aan de nieuwste tijd gekoppeld. Voorts werd er een afslag van een gepolijste bijl uit het neolithicum ingezameld.

Bij de opgraving werden de plattegronden van 2 hoofdgebouwen en 2 kleinere bijgebouwen ontdekt.
Het eerste is een driebeukige, oost-west gerichte plattegrond van 11 m breed en minstens 9,7 m lang. Er stonden zeker 4 staanders in, telkens op 2 tot 2,5 m van elkaar. Radiokoolstofdatering situeert het gebouw in de late 10de, vroeg 11de eeuw. Het gevonden aardewerk wijst erop dat het gebouw pas in de 12de of eerste helft van de 13de eeuw verdween.
Het tweede gebouw, in het zuiden van het plangebied, staat haaks op het eerste gebouw. De bouwwijze is anders: de wanden hebben een boogvorm en worden afgesloten door 2 sluitpalen. Het bootvormige gebouw is minstens 9,5 m lang en 7 m breed. Behalve een intrusief Romeins scherfje, werd er geen materiaal gevonden. Radiokoolstofdatering van dit gebouw leverde voor één paalspoor een datering op in de 10de, vroege 11de eeuw. Maar een ander paalspoor gaf een datering van de 6de eeuw tot eerste helft 7de eeuw. Mogelijk is deze gebouwstructuur dus de voorloper van het andere gebouw.

Auteurs: Arts, Annick

Losse vondsten