Sint-Medardusplein

Beschrijving

Bij een toevalsvondst werden sporen gevonden van Wereldoorlog I gesneuvelden, inslagkuilen van obussen en restanten van het voormalige kerkhof bij de kerk van Wijtschate dat tot Wereldoorlog I in gebruik was.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Kerkhof

Datering: middeleeuwen
Typologie: kerkhoven

Beschrijving:
Het voormalige kerkhof was tot Wereldoorlog I in gebruik. Over een grote zone lijken de sporen beperkt. Het gaat over slechts 1 en hier en daar mogelijk 2 begravingniveau(s).
Over een beperktere zone lijkt de situatie complexer, mogelijk door gebruik tijdens WOI. Er zijn indicaties dat er gesneuvelden begraven werden.

Wereldoorlog I structuren

Datering: WO I
Typologie: kuilen
Materiaal: biologisch materiaal, bot (menselijk)

Beschrijving:
In eerste instantie zijn er geen structuren die verbonden worden aan Wereldoorlog I. Wel veel inslagkuilen. Met in deze kuilen restanten van een Duitse gesneuvelde, doorzeefd van de schrapnelbolletjes, enkel bovenlichaam en linkervoet in schoen bewaard; uniform met knopen nog vrij goed bewaard. Het is een vroeg model uniform dat naar begin oorlog wijst; de knopen worden gedetermineerd van Beieren.