Vooronderzoek Houthulst Klerken Klerkenstraat 75

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 6425
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Er werden slechts 6 sporen aangetroffen tijdens het onderzoek. Drie fragmenten van greppels konden niet nader gedateerd worden, al lijken ze op basis van de vulling en aflijning in het vlak wel ouder te zijn dan de periode van de Eerste Wereldoorlog. Uit deze laatste periode stammen de 2 aangetroffen bomkraters en een restant van granaatinslag.

Er werden gedurende het terreinonderzoek slechts twee vondsten gedaan, beide afkomstig uit de bomkraters. Een eerste vondst betreft een deel van een mitrailleurpatroonband met nog ca. 80 patronen voor een Duits machinegeweer. De productiedatum van de patronen, tussen oktober en december 2015, kon afgeleid worden van de bodemstempel die nog op enkele patronen zichtbaar was. Een tweede vondst betreft een bruin glazen flesje dat vermoedelijk als medicijnflesje heeft gediend.

Beide vondsten zijn getuige van de gebeurtenissen tijdens de Eerste wereldoorlog, wanneer het plangebied op enkele kilometers van het front is gelegen en in 1917 pal in het midden tussen 2 Duitse loopgraven van de “Klerken-Riegel” is gelegen.

Bron: Schynkel E., Desmet C. & Bakx R. 2020: Nota Houthulst (Klerken) Klerkenstraat 75: Verslag van Resultaten, BAAC Vlaanderen Rapport Nr. 1451. Bassevelde: BAAC Vlaanderen bvba.
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Pre WOI