Archeologisch vooronderzoek Meerleseweg en Groot Eyssel

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 6620
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Op basis van het advies van een eerdere archeologienota die de realisatie van nieuwe persleidingen, pompstations en werkterreinen in de Meerleseweg, Zandbergstraat en Elsterdijk te Hoogstraten behandelde, werd overgegaan tot een vooronderzoek met ingreep in de bodem. De rivier de Mark doorkruist een deel van het projectgebied en de rest van het projectgebied is gesitueerd op de flank die parallel gelegen is ten oosten van de Mark. Binnen het projectgebied werd een zone aangeduid waar het het potentieel op steentijd- en jongere sites als hoog werd ingeschat. In deze zone werd dan ook een vooronderzoek met ingreep in de bodem uitgevoerd.

Na een landschappelijk booronderzoek, vonden verkennende en later waarderende boringen plaats in de zones die aangeduid waren als potentieel belangrijk voor steentijdvondsten. Het verkennend booronderzoek leverde 2 artefacten op, een kleine afslag en een kling. Het waarderend booronderzoek leverdere echter geen verdere artefacten op. Het steentijdpotentieel werd na deze boringen uitgesloten.

Nadien werd het potentieel op grondsporen uit perioden jonger dan de steentijd over heel het onderzoeksgebied geƫvalueerd door middel van een weinig opleverend proefsleuvenonderzoek. Het ging immers enkel en uitsluitend over afwatering, percelleringsgreppels en landbouwactiviteiten uit de nieuwe of nieuwste tijd.

Bron: Van der Kelen A. 2020: Archeologische evaluatie van het bodemarchief ter hoogte van de Meerleseweg en Groot Eyssel te Hoogstraten (prov. Antwerpen) 22.613 Nota, ABO ARchaeologische Rapporten 1288, Aartselaar
Auteurs: Van der Kelen, Anouk

Lithische artefacten