Woluwedal leemontginning zone 2

Beschrijving

Er werden op het terrein voor fase 2 geen litische artefacten aangetroffen tijdens het verkennend archeologisch booronderzoek.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden 18 parallelle sleuven gegraven. Deze leverden 10 sporen op.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Brandrestengraven

Datering: late ijzertijd (oosten), Romeinse tijd
Typologie: archeologische objecten, brandrestengraven
Materiaal: aardewerk, bot, brons, houtskool, koper, vuursteen

Beschrijving:
Kuilen S1, S2, S3 en S7 zijn mogelijk brandrestengraven, ze bevatten allemaal veel houtskool. In kuil S2 werden werden resten van verbrand bot en 2 kleine brons- of koperfragmentjes die niet identificeerbaar zijn, aangetroffen. I Datering: vermoedelijk protohistorie of Romeins. In de buurt van spoor S2 werden in het colluvium een fragment van een vuurstenen afslag en een fragment handgevormd aardewerk ingezameld (losse vondsten).

Onbepaalde paalkuilen

Context: paalkuilen

Beschrijving:
Er zijn 3 paalkuilen aangetroffen, S3 en S4 en S8. S6 ligt erg geïsoleerd en kan niet gedateerd worden. Sporen S4 en S8 liggen op 1.5 meter van elkaar en behoren vermoedelijk tot 1 structuur. Er werden geen vondsten gedaan maar de sterke uitloging en de bioturbatie doet vermoeden dat het om oudere sporen.

Postmiddeleeuwe kuilen

Datering: nieuwe tijd
Typologie: extractiekuilen
Context: leemwinning
Materiaal: pijpaarde

Beschrijving:
Spoor S5 is post-middeleeuws, Spoor S9 en S10 dateren vanaf de 17de eeuw. het gaat mogelijk om leemwinningskuilen, één bevatte een pijpaarden fragment dat vanaf de 17de eeuw kan gedateerd worden. Kuil S5 werd op basis van zijn scherpe aflijning en de vulling als post-middeleeuws gedateerd.