Veldonkstraat 371

Beschrijving

Bij graafwerken in de achtertuin werden door de eigenaar van dit perceel enkele bakstenen funderingen en een waterput aangetroffen. De eigenaar meldde de toevalsvondst aan het agentschap Onroerend Erfgoed. Twee archeologen van het agentschap gingen ter plaatse om de vondsten te documenteren.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Muurresten

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: bouwmaterialen, brouwerijen, muurresten, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk, glas

Beschrijving:
De waterput uit baksteen (formaat 18 x 8,5 x 4,5cm) zit half onder de scheidingsmuur tussen nummer 371 en 369 (het Tolhuis). In de waterput watert een afvoergoot af. Haaks op de afvoergoot, staat een fundering van een muur. Aan de andere zijde komen er meerdere stukken muur samen.
De structuren behoorden duidelijk tot de voormalige brouwerij en lagen in het midden van het erf.
Rondom de structuren werden verschillende fragmenten van glas, baksteen en andere bouwpuin teruggevonden.
De waterput was gedempt met glazen flessen waaronder een aantal flesjes van "brouwerij Tolhuis van M. Verbruggen te Betecom". Er zaten ook ook restanten van flesjes van Booischot, Boortmeerbeek, Aerschot, Waerloos, Werchter en Mechelen tussen.