Antwerpen Noorderlaan 401

Beschrijving

Na een melding van een toevalsvondst ging een archeoloog van het agentschap ter plaatste. Het betreft de restanten van Duits afweergeschut.

Met deze toevalsvondst werd het duidelijk dat er zich in de ondergrond van de site nog talrijke resten van de Duitse batterij uit WO II ten noorden van de stad Antwerpen bevinden. Het hele gebied richtte men in 1942 in met luchtafweergeschut om de haven van Antwerpen te beschermen. De site was vol gebouwd met batterijen, schuilplaatsen, munitienissen en FLaK-stellingen. Van de gebouwen en de inrichting van dit luchtafweergeschut, die nog op een luchtfoto van 1949 en een topografische kaart van 1955 zichtbaar zijn, kunnen zoals deze toevalsvondst aantoont nog steeds restanten aanwezig zijn. Er werd afgesproken dat de vondsten in situ bewaard blijven.

Auteurs: Vynckier, Geert

FlaK-luchtafweergeschut